
 

Sept 15, 2011 

Public Comments from Ms. Venice Scheurich, Conservation Chair, Coastal Bend Sierra Club, 
Corpus Christi, TX Sept 13, 2011 2:08 pm (Forwarded by Mr. Tony Nesky, US EPA/ORIA Sept. 

15, 2011 2:10 pm) 

From: "Venice Scheurich"  
To: Tony Nesky US EPA/ORIA 
Date: 09/13/2011 02:08 PM 
Subject: Help in forwarding concerns about Sec. 4.2 in the Draft Technical Report to appropriate 

persons; RE: EPA Review of Uranium and Thorium Standards; Draft technical report 
available now.  Science Advisory Board meetings, 7/12 and 7/18-19, 2011 

 
 
Mr. Nesky: 
 
You may recall that I made comments on behalf of the Coastal Bend Sierra 
Club (CBSC)at EPA's public meeting in Corpus Christi, TX, on November 4, 
2010.  Those comments highlighted my concern about Texas regulations 
allowing uranium companies to use invalid statistical methodology to 
estimate baseline pre-mining groundwater quality and post-mining restoration 
standards.  At that time, geologist Loren Setlow, who presided at the 
meeting and who has since retired from EPA, offered to forward my report to 
staff at the Office of Water in EPA headquarters who were doing a review of 
regional practices. 
 
Subsequently, your e-mail of June 30, 2011, arrived with a link to the Draft 
Technical Report and the announcement that the Science Advisory Board (SAB) 
would meet to discuss that draft report in July.  I have recently completed 
my reading of the Report and just last week finished reading the August 25, 
2011 working draft from the SAB. 
 
Now I need your help in bringing a serious omission in Sec. 4.2 of the Draft 
Technical Report which I believe has been overlooked in the SAB's working 
draft--at least to this date-- to the attention of those in a position at 
EPA to make appropriate and necessary changes in the Draft Technical Report. 
 
While it is encouraging to see that the Report includes several excellent 
recommendations for applying some well-established inferential statistical 
procedures, it is nevertheless troubling to discover what appears to be a 
very significant missing piece in Sec. 4.2 entitled Establishing Baseline 
Conditions. 
 
Given my statistical background, I am alarmed by this omission since no 



inferential statistical procedure should ever be applied to data obtained by 
a judgmental sample which is subject to this sort of selection bias.  Since 
there is no requirement in the Technical Report that companies use a valid 
sampling design to determine locations for baseline wells, data from those 
wells is almost certain to contain selection bias.  In fact, cases of such 
bias are prevalent and easily documented in Texas ISL/ISR permit 
applications and operations. (If it would be helpful, I'll be happy to send 
a current  example from one of our Texas counties.)  
 
Thus, using any inferential statistical method on such baseline well data 
would fail to conform to acceptable statistical practice.  This is true 
because using data so obviously subject to selection bias would violate the 
mathematical assumptions underlying all inferential statistical methodology. 
 
 
Further, the allowing of "cherry picking" locations for baseline wells--no 
matter how the data from such wells is analyzed or summarized--will very 
likely lead to highly misleading conclusions about pre-mining groundwater 
quality and post-mining restoration standards.  Clearly, this matter is at 
the heart of EPA's making a judgment about whether or not to grant a mining 
company's request for an Aquifer Exemption.  Therefore, it is an important 
concern in EPA's enforcement of the Safe Drinking Water Act.  
 
As stated above, I am requesting your help in bringing this critical matter 
to the attention of the appropriate person(s) at EPA or on the SAB so that 
Sec. 4.2 of the Draft Technical Report of June 2011 will be revised to 
require that a statistically valid sampling design be used to determine 
locations for baseline wells. 
 
Thank you for your invaluable assistance in getting this matter addressed.   
 
Sincerely, 
 
Venice Scheurich, Conservation Chair, Coastal Bend Sierra Club 
Corpus Christi, TX   
 
 
 
-----Original Message----- 
From: Tony Nesky [mailto:Nesky.Tony@epamail.epa.gov] On Behalf Of 
UraniumReview@epamail.epa.gov 
Sent: Thursday, June 30, 2011 4:48 PM 
To: UraniumReview@epa.gov 
Subject: EPA Review of Uranium and Thorium Standards; Draft technical report 



available now. Science Advisory Board meetings, 7/12 and 7/18-19, 2011 
 
 
EPA Review of Health and Environmental Standards for Uranium and Thorium 
Milling Facilities, 40 CFR Part 192 
 
Draft Technical Report on Post-Closure Monitoring of ISL/LSR Sites EPA 
Science Advisory Board Meetings, July 12, and July 18-19, 2011 
 
The U.S. Environmental Protection Agency (EPA) last revised its regulations 
for uranium and thorium milling in 1995. The Agency is currently reviewing 
them to determine if revisions are necessary to bring them up-to-date. 
 
As part of this review, EPA has asked the Agency's Science Advisory Board 
(SAB) to conduct an advisory review of a draft technical report, 
Considerations Related to Post-Closure Monitoring of Uranium In-Situ 
Leach/In-Situ Recovery (ISL/ISR) Sites. The draft document addresses 
considerations involved in establishing groundwater monitoring systems 
around uranium ISL/ISR operations.  The report is available on our website 
at: 
http://www.epa.gov/radiation/tenorm/pubs.html#technical-report 
 
As part of its advisory, the SAB will hold a public teleconference on July 
12, 2011 and a two-day meeting July 18-19, 2011. The meetings were announced 
in the Federal Register on June 23, 2011. You can view the Federal Register 
announcement at: 
http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2011-06-23/pdf/2011-15761.pdf 
 
 
ABOUT THE STANDARDS 
 
The regulations under review establish standards for protection of the 
public health, safety, and environment from radiological and nonradiological 
hazards associated with uranium and thorium ore processing, and their 
associated wastes. The cross-media standards apply to pollution emissions 
and site restoration. The U.S. Nuclear Regulatory Commission (NRC) and their 
Agreement States use these standards in their oversight of uranium and 
thorium facility operations and in issuing licenses for source material. The 
U.S. Department of Energy (DOE) uses them in their management of closed 
uranium and thorium mills and in the cleanup of contaminated soil and 
buildings. More information is available at 
http://www.epa.gov/radiation/tenorm/ 
 
 



PUBLIC INPUT WELCOME-JOIN OUR DISCUSSION FORUM 
 
We are discussing the regulations with affected stakeholders, and welcome 
your participation.  You can provide your thoughts in our on-line discussion 
forum: http://blog.epa.gov/milltailingblog/ 
 
Notes from last year's Public Information Meetings, held in Arizona, 
Colorado, Texas, and Wyoming, are available on our website. You can download 
these notes and other materials at: 
http://blog.epa.gov/milltailingblog/library-of-documents/ 
 
 
WHAT COMES NEXT? 
 
EPA will review the input received from the public meetings held and the 
recommendations of the Science Advisory Board, then determine whether to 
propose changes to the standards or leave them as they are. In the meantime, 
the on-line Discussion Forum will remain open for your comments. 
 
CONTACT INFORMATION 
 
Please feel free to contact us with your questions, suggestions, and 
comments at UraniumReview@epa.gov 
 
 
 
TO UNSUBSCRIBE 
 
You are receiving this message because you have participated in a meeting or 
otherwise expressed interest in this review.  If you received this message 
in error, or no longer wish to receive updates about the review, please 
reply to this message and put UNSUBSCRIBE in the subject header.  We'll then 
delete your email address from our mailing list. 
 


