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Paul Dubenetzky, Chief
Permits Branch, Office of Air Management
Indiana Department of Environmental Management
100 North Senate Avenue
P. O. Box 6015
Indianapolis, Indiana  46206-6015

Dear Mr. Dubenetzky:

This is in response to your letter dated January 20, 2000, to the
United States Environmental Protection Agency (USEPA) regarding
the definition of a “pyrolysis unit” in USEPA’s regulations for
hospital/medical/infectious waste incinerators (HMIWI).  See, 40
CFR 60.51c.  Your letter requested a determination as to whether
the Packed Tower Pyrolysis SystemTM (PTPSTM) proposed by Statewide
Medical Services meets the definition of “pyrolysis” in the HMIWI
regulations.  Your letter included confidential information from
Statewide Medical Services describing the PTPSTM.  This
information will be placed in our confidential files.  Statewide
Medical Services had earlier provided information to USEPA
regarding their PTPSTM in a meeting on December 21, 1999.

As you know, pyrolysis units are not subject to the HMIWI
regulations.  See, 40 CFR 60.32e(f) and 40 CFR 60.50c(f).  In the
regulations, pyrolysis is defined as “the endothermic
gasification of hospital waste and/or medical/infectious waste
using external energy.”  See, 40 CFR 60.51c. In the preamble to
the final HMIWI regulations, USEPA noted that:

Pyrolysis technology is different from conventional
incineration.  Because air is generally not used in the
pyrolysis treatment process, the volume of exhaust gas
produced from pyrolysis treatment is likely to be far less
than the volume of gas produced from the burning of waste in
an HMIWI.  Although conventional combustion does not occur
during pyrolysis treatment, there are some emissions from
the pyrolysis process. See, 62 Fed. Reg. 48358 (September
15, 1997).

There are a number of noteworthy, additional differences between
pyrolysis technology and conventional incineration.  First, 
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pyrolysis technology is an endothermic reaction (absorbs heat) 
while combustion is an exothermic reaction (releases heat).  
Second, pyrolysis occurs in the presence of an insignificant
amount of oxygen.  Third and finally, pyrolysis has an external
energy source.

As described in the information provided by Statewide Medical
Services, the PTPSTM operates as follows:  the unit consists of a
“pyrolysis chamber” and an “oxidation chamber”; the pyrolysis
chamber is used to gasify the waste material and the oxidation
chamber is used to combust the gases generated in the pyrolysis
chamber.  The unit initially starts up with no waste material in
the pyrolysis chamber.  A substoichiometric mixture of natural
gas and air is combusted prior to entry into the base of the
pyrolysis chamber.  The resulting hot gas entering the base of
the pyrolysis chamber contains an excess of hydrocarbons and no
free oxygen.  There are no other air ports in the pyrolysis
chamber.  The hot gas heats the pyrolysis chamber, creates a
positive pressure in the pyrolysis chamber, and “drives out” (or
consumes) all oxygen in the pyrolysis chamber.   At this point
the device is ready to process waste.  

According to Statewide Medical Services, waste material enters at
the top of the pyrolysis chamber through an air-lock system and
forms a randomly packed tower of waste.   The waste material
itself has not been treated to enhance its oxygen content and the
air-lock system minimizes the amount of air entering the
pyrolysis chamber.  Because the pyrolysis chamber operates under
positive pressure, air entering with the waste is driven into the
oxidation chamber.  At the top of the packed tower, the pyrolysis
chamber is relatively cool.  As the waste moves down the
pyrolysis chamber, it is slowly heated, driving the entrained
oxygen into the oxidation chamber before it can react with the
waste material.  As the waste moves further down the pyrolysis
chamber it is further heated, gasifying the waste material.  By
the time the waste material reaches combustion temperatures lower
in the pyrolysis chamber,  there is no oxygen available for
combustion.  At the bottom of the pyrolysis chamber, the residue
from the process, consisting of fixed carbon and other non-
volatile components of the waste, is continuously removed in a
water bath.  Once the process begins, the pyrolysis gases can be
used in place of the natural gas.

Because the natural gas (or pyrolysis gas) is pre-combusted in a
substoichiometric mixture before entering the PTPSTM chamber,
Statewide Medical Services claims that no oxygen is available to
react with the waste material at the base of this chamber.  They
assert that any oxygen entering with the waste at the top of the 
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PTPSTM chamber either:  (1) is forced into the oxidation chamber
before the waste material is hot enough to react with the oxygen,
or (2) reacts with the hot natural gas rather than the relatively
cool waste.  

Under these conditions, the USEPA reasons that there may be an
insignificant amount of oxygen in the PTPSTM chamber.  By
theoretically preventing the reaction of the waste material with
the oxygen,  the waste material would be gasified
endothermically.  The energy used to gasify the waste material
comes from the hot pre-combusted oxygen-free natural gas (an
“external source” of energy).  

Based upon the information and detailed specifications provided
by Statewide Medical Services, USEPA concludes that the PTPSTM,
if designed and operated in the manner specifically described
above, could meet the definition of pyrolysis in the HMIWI
regulations.  The reason we qualify our conclusion is because it
is not clear what precise air-to-fuel ratio will result in an
oxygen-free atmosphere in the pyrolysis chamber and because it
appears this device could be operated as an incinerator by
increasing the air-to-fuel ratio of the pre-combusted natural gas
in the pyrolysis chamber.  

Consequently, two demonstrations are needed to ensure that the
PTPSTM operates in a pyrolysis mode on a continuous basis. 
First,  an initial demonstration is needed to determine the air-
to-fuel ratio necessary to provide an oxygen-free atmosphere in
the PTPSTM chamber.  If the natural gas will be replaced by
pyrolysis gas, a separate air-to-fuel ratio must be determined.  
Second, three parameters in the pyrolysis chamber must be
monitored and recorded continuously to ensure that the PTPSTM is
not operated as an incinerator:  (1) the air-to-fuel ratio; (2)
the oxygen level; and (3) the pressure.  The air-to-fuel ratio
must remain equal to or lower than the ratio determined during
the initial demonstration.  The oxygen level must read zero
before waste is introduced and must remain at zero throughout the
pyrolysis process.  The pressure must remain positive relative to
the ambient air and relative to the oxidation chamber at all
times during the pyrolysis process.  If any of these conditions
are not met at any time, Statewide Medical Services must notify
USEPA immediately.  The USEPA may subsequently reconsider this
determination at that time. 

USEPA will continue to monitor the performance of the PTPSTM in
order to ensure that its operation is consistent with the design
characteristics.  Therefore, USEPA reserves the right to ask for
more information (and conduct inspections) to help evaluate the 
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unit’s performance on an on-going basis.  In addition, please be
aware that the PTPSTM could be subject to other Federal or State
regulations and USEPA could regulate pyrolysis units in the
future.

This response has been coordinated with the Office of Air Quality
Planning and Standards (OAQPS) and the Office of Enforcement and
Compliance Assurance (OECA).  If you have any questions regarding
this determination, please contact Kushal Som, of my staff, at
(312) 353-5792, Rick Copland in OAQPS at (919) 541-5265 or
Jonathan Binder in OECA at (202) 564-2516.

Sincerely yours,

/s/ (02/02/00)

Stephen Rothblatt, Chief
Air Programs Branch


