
May 3, 2001

  (AR-18J)

Thomas Rigo, Chief
Field Operations Section
Ohio Environmental Protection Agency
122 South Front Street
P. O. Box 1049
Columbus, Ohio  43266-1049

Dear Mr. Rigo:

Thank you for the opportunity to respond to comments received on
the proposed changes to Ohio Administrative Code (OAC) 3745-77-01
which would clarify when a unit would be considered insignificant
under Ohio’s Title V program.  In a March 28, 2001, electronic
mail to Genevieve Damico, you specifically requested the United
States Environmental Protection Agency’s (USEPA) position on the
issues which Andrew Bergman, Porter, Wright, Morris and Arthur,
raised to the Ohio Environmental Protection Agency (OEPA) on
March 1, 2001.  Mr. Bergman represents the Ohio Printing Industry
and the Ohio Chemistry Technology Council.  This letter is a
response to your March 28, 2001, request.

OEPA is proposing to revise OAC 3745-77-01(U)(3) and (MM) to add
the term “uncontrolled potential to emit”.  The term is being
added to clarify that controls should not be considered when 
determining whether the emissions unit can be considered an
insignificant emission unit.  Mr. Bergman argues that the use of
“uncontrolled potential to emit” creates a more stringent
definition of potential to emit.  Mr. Bergman further asserts
that these changes to OAC 3745-77 are in direct contradiction to
the holdings of Alabama Power Company v. Costle, 636 F.2d 323
(D.C. Cir. 1979) and United States v. Louisiana-Pacific Corp.,
682 F.Supp. 1141 (D. Col. 1988). 

USEPA disagrees with Mr. Bergman.  The proposed revision to rule
3745-77-01(U) makes clear that the term “uncontrolled potential
to emit” applies only for evaluating whether or not an emissions
unit is insignificant under Ohio’s Title V program.  The general
definition of “potential to emit” at rule 3745-77-01(BB)
continues to take into account all physical or permitted
constraints on operation.  Therefore, OEPA is not creating a 
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more stringent definition of “potential to emit”, but is creating
a new term for a specific purpose.  While Mr. Bergman is correct
in asserting that Alabama Power generally requires consideration
of controls in determining PTE, the use of “uncontrolled
potential to emit” in this context is consistent with Alabama
Power and Louisiana-Pacific.

In Alabama Power, the Court held that USEPA could exempt de
minimus situations from the clear mandate of a statute when
applying the literal terms of the statute would be “pointless
expenditures of effort.”  636 F.2d at 360.  The Court noted that
the difference between a situation subject to a regulation and
one that truly is de minimus is one of degree, and that the
authority to provide for a de minimus exemption arises when the
“burdens of regulation yield a gain of trivial or no value.”  Id. 
By exempting only those emissions units that emit a small amount
of pollutants in the absence of controls, Ohio ensures that only
sources which are truly de minimus avoid regulation under Title
V.  In fact, the consideration of controls in determining
emissions units that fall into the de minimus exemption could run
counter both to 40 C.F.R. § 70.5(c) and the dictates of Alabama
Power. 
  
For example, a well-controlled emission unit would more than
likely be controlled because of requirements imposed on the unit
by a Prevention of Significant Determination permit, New Source
Review permit, federal regulations or State rules.  It is
precisely these types of units for which the Title V permit is
intended.    

Would one consider units that are major in and of themselves
(emitting over 100 tons per year) and are controlled by at least
95% to be insignificant?  Under Mr. Bergman’s reasoning these
emission units would be considered insignificant.  Clearly, this
scenario demonstrates that considering controls when determining
whether or not an emission unit is insignificant violates the
intent of the Clean Air Act and Part 70.
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It is our position that OEPA’s approach to this insignificant
emission unit issue is not contrary to Alabama Power and
Louisiana-Pacific.  It is also our position that the definition
of “uncontrolled potential to emit” is not more stringent than
“potential to emit” because they are two different terms. If you
have any questions or wish to discuss this issue further, please
call Genevieve Damico, of my staff, at (312) 353-4761. 

Sincerely yours,

/s/

Pamela Blakley, Chief
Permits and Grants Section




