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Robert F. Hodanbosi, Chief
Division of Air Pollution Control
Ohio Environmental Protection Agency
1800 WaterMark Drive
Columbus, Ohio  43215-1099

Dear Mr. Hodanbosi:

This letter is in response to your letter dated October 2, 1998, proposing the
option of expanding the credible evidence boilerplate language in your Title V
permits.  I understand from your letter as well as conversations on 
September 22, 1998 and October 7, 1998, that the regulated community in Ohio
has concerns with the current language and some groups have verbally informed
you that they may appeal their Title V permit if the language is not removed.  

It is the United States Environmental Protection Agency’s (USEPA) position
that the general language addressing the use of credible evidence is necessary
to make it clear that despite any other language contained in the permit,
credible evidence can be used to show compliance or noncompliance with
applicable requirements.  Permit provisions containing testing or monitoring
requirements sometimes represent instances where a regulated entity could
construe the language to mean that the methods for demonstrating compliance
specified in the permit are the only methods admissible to demonstrate
violation of the permit terms.  It is important that Title V permits not lend
themselves to this improper construction. 

It is also important to note, however, that since its initial promulgation in
1992, part 70 has required sources certifying compliance with terms and
conditions in their operating permits to consider information other than data
from reference test methods in providing certifications that are true,
accurate and complete.  See, e.g., 40 CFR § 70.5(d) (requiring compliance
certifications to be true, accurate, and complete “ based on information and
belief formed after reasonable inquiry”);  § 70.6(a)(3) (discussing required
monitoring, recordkeeping, and reporting in part 70 permits); § 70.6(c)(5)
(1997) & § 70.6(c)(5) (1998) (compliance certification requirements of part 70
before and after Compliance Assurance Monitoring rule revisions to part 70);
see also 62 Fed. Reg. 8314, 8319-20 (Feb. 24, 1997).  Therefore, prior to and
independent of the credible evidence rule and the concerns expressed by the
regulated community with that rule, part 70 already required responsible
officials to consider non-reference test data in certifying compliance, and
part 70 permit terms may not alter nor impede that requirement.
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Having explained the importance of including the credible evidence general
language currently contained in the Title V permits the Ohio Environmental
Protection Agency (OEPA) issues, USEPA does not believe that it is appropriate
to include in Title V permits the additional language you propose in your
October 2 letter.  The background of this court decision does not belong in
Title V permits.  The Title V permit is designed to include the requirements
for the subject source, not the historical and legal background for those
requirements.  In addition, the decision did not affect the validity of EPA’s
Title V regulations or any permits issued thereunder.  However, neither the
credible evidence rule nor the inclusion of general credible evidence language
in a Title V permit waives the permittee’s right to challenge either the
credible evidence rule, or the admissibility or credibility of particular
evidence in individual adjudications.  I believe the concerned parties you
mention in your letter are aware of the court decision and their rights
preserved in the ruling, and would have the opportunity to exercise those
rights if the appropriate situation arose.  For the reasons listed above, it
is USEPA’s position that the numerous requests for hearings before the
Director of OEPA are unfounded.

I hope that this letter clarifies USEPA’s position with respect to the need
for credible evidence boilerplate language and assists OEPA with any hearings
that may result from the issuance of Title V permits containing such language. 
If you have any questions regarding this letter, please contact Genevieve
Damico, of my staff, at (312) 353-4761.

Sincerely yours,

/s/

Cheryl L. Newton, Acting Chief
Air Programs Branch


