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PROCESS WASTEWATER FROM METAL DEGREASING OPERATIONS 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
MAR 8 1988 
 
Ms. Mary Elizabeth Slevin 
Lombardi, Reinhard, Walsh, 
  and Harrison, P.C. 
5 Computer Drive West  
Albany, NY  12205 
 
Dear Ms. Slevin: 
 
This is a response to your January 21, 1988 letter to the 
Office of Solid Waste in which you request an interpretation 
concerning the regulatory status of a process wastewater.  The 
waste of concern is a rinsewater containing some carried-over 
1,1,1-trichloroethane from a metal degreasing operation. 
 
As you have described the operation, the solvent-contaminated 
water in the rinse tank constitutes a process waste and not a 
spent solvent.  (See Hazardous Waste Listing Background Document, 
p. 81, May 1980; letter from Steve Silverman to Michael Rodbury, 
December 16, 1982.)  This process waste would be considered 
hazardous only if it were determined to exhibit one or more of 
the hazardous waste characteristics; namely, ignitability, 
corrosivity, reactivity, or extraction procedure (EP) toxicity. 
(See 40 CFR 261.20-261.24.) 
 
In your letter, you also mention an exemption that exists 
regarding solvent-water mixtures containing less than one percent 
organic solvents.  You appear to be confusing two different 
regulations.  This particular provision applies to wastes that 
are hazardous and therefore, subject to the land disposal 
restrictions rule.  Under the land disposal restrictions 
(specifically, 40 CFR 268.30(c)(3)), spent solvent hazardous 
wastes that contain less than one percent total F001-F005 solvent 
constituents are subject to a two-year extension of the effective 
date based on insufficient capacity.  The solvent wastes covered 
by the extension include solvent-water mixtures.  Also, at 40 CFR 
261.3(a)(2)(iv)(B) there is an exemption for solvent-contaminat- 
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ed wastewaters that are managed in units subject to regulation 
under Sections 307(b) or 402 of the Clean Water Act.  To qualify 
for this exemption, the maximum total weekly usage of the 
1,1,1-trichloroethane discharged to the wastewater must be less 
than 25 parts per million of the average weekly flow of waste- 
water into the headworks of the facility's wastewater treatment 
or pretreatment system.  However, since your waste is not a spent 
solvent, neither of these exemptions would apply. 
 
If you have any further questions, please contact 
Ron Josephson on my staff at (202) 475-6679. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Jeffery D. Denit 
Acting Director 
Office of Solid Waste 


