
 
 

QUESTION: If an owner of an interim status facility verifies that his ground -water analyses 
indicates a statistically significant increase over back-ground, may the first step in his assessment 
program be verification that hazardous waste or hazardous waste constituents are present in the 
ground water?  The regulations under 265.93(d) (4) and (d) (7) refer to establishing rate and 
extent of migration of constituents, thus assuming that the constituents are present. 
 
ANSWER: Yes.  The first step in the assessment program may involve sampling existing wells 
for hazardous waste constituents to verify their presence.  If absent, the concentration, rate, and 
extent of migration may be reported as zero; the regulations in §265.93(d) (6) then allow the 
owner or operator to return to the detection program.  If present, then new wells should be drilled 
and sampled to determine the rate and extent of migration of those constituents.  The regulations 
are not worded clearly. 
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