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April 2, 1987 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Interpretations of RCRA Applicability to Releases of 
          Hazardous Waste 
 
FROM:     Marcia E. Williams, Director 
          Office of Solid Waste (WH-562) 
 
          Gene A. Lucero, Director 
          Office of Waste Programs Enforcement (WH-527) 
 
TO:       Kenneth D. Feigner, Chief 
          Waste Management Branch, Region X 
 
This memorandum responds to your memoranda of December 25, 1986 
and January 20, 1987, in which you raised several issues regarding 
applicability of RCRA corrective action authorities, and the 
implications of termination of interim status by authorized States in 
regard to implementing _3004(u) corrective action. 
 
The first general concern which you raised relates to the 
applicability of RCRA to releases from less-than-90-day accumulation 
units.  The Hotline report that you cited and which stated that such 
releases "are not generally covered by RCRA regulations," requires 
clarification.  It is clearly possible to address releases from less- 
than-90-day accumulation units by using the imminent and substantial 
endangerment authorities of RCRA _7003 or CERCLA _106.  The 
alternative theory which you suggest presents a number of policy and 
legal issues which we believe merit further consideration. 
 
The other concept which you raised in your 12/29/86 memorandum 
dealt with the applicability of _3004(u) to facilities which are 
closing but which are not subject to post-closure permits.  You 
assert that _3004(u) could be applicable to closing interim status 
facilities which are not subject to post-closure permits.  This  
interpretation is based on the fact that certification of closure 
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does not terminate interim status in the absence of a final 
administrative disposition.  You suggest that until a permit is 
denied, or interim status is otherwise terminated, the facility 
-2- 
 
 
remains "subject" to a permit and is, therefore, subject to _3004(u). 
There are several legal limitations to this approach, and the Agency 
has no plans at this time to develop requirements such as those you 
have suggested. 
 
If closure for the entire facility has been certified and is, in 
fact, in compliance with 40 CFR Part 265 and no post-closure permit 
is required, there should be no wastes or units at the facility which 
would be subject to a RCRA permit.  If the same facility later wishes 
to resume operation, the Region may request a Part B, thereby 
bringing the facility into the universe subject to _3004(u) 
requirements.  Absent such actions, however, _3004(u) does not apply. 
Agency interpretation of the applicability of _3004(u) has 
consistently been limited to facilities seeking a permit. 
 
While _3004(u) could be construed to mean that corrective action 
can be required either by promulgation of standards or by issuing 
permits, Agency interpretation, as supported by the legislative 
history, has consistently been that any standards promulgated under 
this Section will be standards for facilities in the process of being 
permitted.  Although the corrective action standards will not be 
applicable as self-implementing interim status (Part 265) standards, 
we anticipate that they will generally be applied in _3008(h) 
actions.  As discussed at the Branch Chiefs' meeting in January, we 
intend to include language to this effect in the preamble to the 
regulation to be proposed in the Fall of 1987. 
 
As summarized in your 1/20/87 memorandum, there was some 
discussion during the RCRA Branch Chiefs' meeting of whether EPA 
could act to "preserve" interim status at the facility which is denied 
a permit by an authorized state.  The discussion suggested that such 
an action might be desirable for the purpose of implementing _3004(u) 
corrective action, if necessary, at such facilities. 
 
An authorized state's denial of a base program permit is a final 
administrative disposition of the permit application.  A facility's 
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authorization to operate pursuant to interim status terminates upon  
such denial (see _3005(e)(1)(C)).  Interim status is granted by 
statute and cannot be "preserved" by EPA.  It will not, therefore, be 
possible to extend interim status after a permit has been denied for 
the purpose of imposing corrective action requirements.  The Agency 
has taken the position, however, that _3008(h) will still apply since 
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the facility previously had interim status. 
 
We understand that the Regions were reluctant to exercise 
3008(h) authorities in the absence of administrative hearing 
procedures.  Since guidance on the hearing procedures has been signed 
by the Assistant Administrator for Enforcement and Compliance 
Monitoring and the Assistant Administrator for Solid Waste and 
Emergency Response and has been distributed, we assume that this is 
no longer an issue. 
 
If you have questions concerning these interpretations, you may 
contact Michele Anders (for corrective action and permitting issues) 
at 382-4534, or Susan O'Keefe (for enforcement questions) at 
475-9313. 
 
cc:  RCRA Branch Chiefs, Regions I through IX 
_ 


