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9524.1994(01) 
 
INTERPRETATION OF THE REPORTING REQUIREMENTS OF 40 CFR 
270.30(1)(10) 
       
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
July 19, 1994 
 
Mr. Keith E. Coltrain 
Ogletree, Deakins, Nash, Smoak & Stewart 
4101 Lake Boone Trail, P.O. Box 31608 
Raleigh, North Carolina  27622 
 
Dear Mr. Coltrain: 
 
     This is in response to your letter of June 21, l994 addressing 
EPA's current interpretation of the reporting requirements of 40 
CFR 270.30(1)(10), as discussed in Jeffery Denit's February 23, 
1988 letter to Chemical Waste Management, Inc. Your letter also 
presents five scenarios, and asks whether these situations involve 
reportable non-compliance pursuant to 270.30(1)(l0). 
 
     Mr. Denit's letter remains as the current Agency 
interpretation regarding a permittee's obligation to report 
non-compliance with RCRA permit conditions as specified in 
270.30(1)(10), which requires the permittee to "report all 
instances of non-compliance not reported under paragraphs (l), (4), 
(5), and (6) of this section". We believe that this regulation 
generally does not apply to minor recordkeeping, reporting, and 
similar oversights that are immediately corrected once discovered. 
The Agency believes, however, that even seemingly insignificant 
violations become significant if repeated. Therefore, it should be 
noted that if a violation meeting the above criteria is part of a 
repeating pattern, reporting is required. The non-compliance 
reports under this provision do not have to be submitted 
immediately, but are to be included the next time the facility 
submits monitoring reports to the regulatory agency. 
 
     We have reviewed the five scenarios presented in your letter 
(see attachment). Because each instance of non-compliance must be 
addressed on a case-by-case basis in view of all the facts, a final 
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decision as to whether these situations constitute reportable 
non-compliance cannot be made without additional information. With 
the information you provided, it is difficult to tell if the 
described incidents are one-time occurrences of minor significance, 
or if they are a part of a larger pattern of non-compliance. In 
addition, such site-specific issues are more appropriately made by 
the State or EPA Regional permitting  authorities. However, based 
on the limited information provided, our judgment is that the 
scenarios 1, 2, 4, and 5 probably involve reportable 
non-compliance. 
 
     The situations presented in scenarios 1, 2, and 5 appear to 
directly involve hazardous waste management activities. These 
situations might indicate potential flaws in waste handling 
procedures. The requirement to report non-compliance assures that 
the Agency is notified of and can assess compliance problems at a 
particular facility. In addition, reporting non-compliance creates 
a strong incentive on the part of the permittee to institute 
mechanisms to prevent recurrence of non-compliance. It is important 
that these mechanisms be developed, especially for substantive 
waste management requirements. The scenarios presented do not 
appear to fit within the narrow exception for "minor recordkeeping, 
reporting, and similar oversights." 
 
     Scenario 4 raises questions regarding on-site safety. No 
information is provided about the identity of missing items, but if 
items identified in a contingency plan are missing, it may not be 
possible to implement the contingency plan fully. The failure to 
have on-site all equipment required in a permittee's contingency 
plan does not appear to be a minor recordkeeping or reporting 
oversight. Note that contingency plans are often written to allow 
replacement and maintenance of emergency equipment, and such 
routine maintenance would not trigger reporting requirements. 
 
     Scenario 3 involving a fallen sign appears to be a general 
facility maintenance concern. Unless this is a recurring situation, 
and assuming this problem was immediately corrected, this probably 
would not be reportable non-compliance. 
 
     I would like to reemphasize that additional information would 
be necessary to make a complete evaluation. Overall, we believe 
that the exception from the requirement to report all 
non-compliance is a narrow one for rare individual instances of 
non-substantive violations. When in doubt, a facility should report 
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any non-compliance. 
 
     Thank you for the opportunity to respond to your requests 
concerning reportable non-compliance. If you have any questions, 
please contact Jeffrey Gaines at (703) 308-8655. 
 
Sincerely, 
 
Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 
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----------------------------------------------------------- 
Attachment 
----------------------------------------------------------- 
Ogletree, Deakins, Nash, Smoak & Steward 
4101 Lake Boone Trail 
Post Office Box 31608 
Raleigh, North Carolina  27622 
Telephone (919) 787-9700 
Fax (919) 783-9412 
 
June 21, 1994 
 
Michael Shapiro 
Director, Office of Solid Waste 
United States Environmental Protection Agency 
401 M Street, S.W. 
Washington, D.C.  20460 
 
RE   Scope of Duty to Report Noncompliance 
     Under 40 CFR �270.30(1)(10) 
 
Dear Mr. Shapiro: 
 
     I am writing to request EPA's current interpretation of the 
reporting requirements of 40 CFR 270.30(1)(10). That regulation 
requires permitted facilities "to report all instances of 
noncompliance not reported under other paragraphs." 
 
     To date, I have found only a 1988 letter (copy attached) 
from Jeffery D. Denit, Acting Director, Office of Solid Waste, 
addressing the scope of 40 CFR 270.30(1)(10). In that letter, 
Mr. Denit states that Section 270.30(1)(10) should not apply to 
minor oversights that are immediately corrected once discovered.  
 
     I am seeking your confirmation that the 1988 letter still 
reflects EPA's current interpretation of 40 CFR 270.30(1)(10). I 
would also appreciate copies of any more recent EPA guidance 
documents or letters interpreting the requirement to report other 
instances of noncompliance. Specifically, has EPA defined in any 
way what instances of noncompliance are not reportable because 
they were "immediately corrected once discovered?" Has EPA 
defined what constitutes "immediate correction?"  
 
     In order to put this request in more concrete terms, I have 
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drafted five (5) questions for you to consider. We request the 
Agency's position on whether any of these situations would be 
reportable noncompliance pursuant to 40 CFR 270.30(1)(10).  
 
     Thank you for your attention to this matter. I look forward 
to hearing from you. 
 
 
Yours truly, 
 
Ogletree, Deakins, Nash, Smoak and Steward 
Keith E. Coltrain 
 
Enclosure  
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----------------------------------------------------------- 
Attachment 
----------------------------------------------------------- 
QUESTIONS 
 
1.   40 CFR 264.315 requires that containers must be 
     crushed, shredded or similarly reduced in volume to the 
     maximum practical extent before burial in a landfill. 
     The landfill operator deposits a bulk load of waste 
     directly into the landfill and then discovers several 
     containers entrained in the load. Those containers were 
     empty and had not been crushed or shredded. The 
     operator removes the containers, crushes them or fills 
     them with inert material and returns them to the 
     landfill. If this reportable noncompliance?  
 
2.   40 CFR 264.314 requires that placement of bulk liquids 
     containing free liquids in a landfill is prohibited. 
     The landfill operator deposits a bulk shipment directly 
     into the landfill and observes a small amount of 
     liquids. The operator immediately absorbs the liquids. 
     Is this reportable noncompliance?  
 
3.   40 CFR 264.14 requires a warning sign to be posted at 
     various locations. The facility operator posts such 
     signs but later discovers that one sign is not visible 
     because it has fallen to the ground. The operator 
     replaces the sign. Is this reportable noncompliance?  
 
4.   40 CFR 264, Subpart D requires the owner or operator 
     of a hazardous waste facility to have a contingency 
     plan for his facility. In reviewing the contingency 
     plan, the operator discovers that certain items listed 
     in the plan have been used and are not on-site. The 
     owner orders and obtains replacement items before the 
     contingency plan is implemented. Is this reportable 
     noncompliance?  
 
5.   40 CFR 264.173 requires that containers holding 
     hazardous waste must always be closed during storage, 
     except when it is necessary to add or remove waste. The 
     owner inspects the container storage area daily. On 
     Monday he notes all containers are closed. On Tuesday, 
     he discovered a partially opened container and 
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     immediately closes it. Is this reportable noncompliance 
     under 40 CFR 270.30(1)(10)?  


