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Burning and Blending and Interim Status 
 
7.  A company blends listed hazardous waste (40 CFR Subparts C and D) and 
markets the blends as hazardous waste fuel.  The company is neither the 
generator nor the burner of the hazardous waste derived fuel.  The operator 
of a cement kiln currently uses virgin oil as fuel but plans to switch and 
use the hazardous waste fuel blends to power the kiln.  Tanks which 
previously held virgin oil are being converted to store hazardous waste 
fuels.  The cement kiln operator has asked if he must "physically" have the 
hazardous waste fuel in his storage tanks prior to the effective deadlines 
set in the November 29, 1985, Federal Register (50 FR 49164) for Part 266, 
Subpart D burning/blending, in order for the facility to obtain interim 
status for storage. 
 
Currently, the hazardous waste fuel to be burned is exempt from any RCRA 
regulations because the fuel was obtained from a blender who neither 
generated nor burned the fuel (50 FR 667, §266.30 (a)).  This exemption is 
pursuant to the redifinition of solid waste (50 FR 614).  Per the November 
29, 1985, final burning and blending regulations, which were promulgated 
pursuant to the Hazardous and Solid Waste Amendments of 1984 (HSWA), 
hazardous waste fuel will be regulated when blended by the company, (50 FR 
49204, §266.30(a) and §266.34 as amended) and when the fuel is burned by the 
cement kiln operation (50 FR 49204, §266.30(a) as amended, 50 FR 49205, 
§266.35 as amended).  Hence, the cement kiln operator needs interim status or 
a permit to store the hazardous waste fuel prior to burning. 
 
To qualify for interim status, a facility owner/operator must meet the three 
criteria set out in Section 3005(e)(1) of RCRA as amended.  First, the owner/ 
operator must have an "existing Hazardous Waste Management (HWM) facility," 
defined as a facility which was in operation or for which construction 
commenced on or before November 19, 1980, (40 CFR 260.10), or a facility "in 
existence" on the effective date of statutory or regulatory amendments under 
the Act that render the facility subject to having a RCRA permit. 
 
Second, the owner/operator must file a notification of hazardous waste 
activity per Section 3010 of RCRA; and third, submit a Part A application (50 
FR 28753, §270.70).  In order for the cement kiln operator to be "in 



RO 12507 

existence" for the purpose of obtaining interim status for converted tank 
storage, he should be storing hazardous waste fuel in his tanks on the 
effective date of the burning and blending regulations under Part 266, 
Subpart D (50 FR 49164).   
 
However, a facility at which tanks are empty on the effective date but which 
are intended to store hazardous waste fuel may also qualify for interim 
status under certain conditions.  To be in interim status such a facility 
must, by the effective date, have obtained all Federal, State, and local 
approvals or permits necessary to begin storage of hazardous waste fuel in 
the tanks and have objective evidence, such as contractual obligations which 
cannot be cancelled or modified without substantial loss, which clearly 
indicate the intent to begin storage of this waste in the tanks within a 
reasonable time. 
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