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MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Union Carbide Agricultural Products Company Waiver 
          Request Under §3004(o)(2) of HSWA 
 
FROM:     Marcia Williams, Director  
          Office of Solid Waste 
 
TO:       Robert E. Greaves, Acting Chief 
          Waste Management Branch (3HW30) 
 
Per your memorandum of September 16, 1987 requesting our 
assistance in responding to Union Carbide Agricultural Products 
Company's (UCAPCO) application for a variance under §3004(o)(2) 
of RCRA, our views are set forth below. 
 
Section 3005(j) requires the installation of double liners 
and a leachate collection system by November 8, 1988 for all 
surface impoundments that existed on November 8, 1984 and that 
qualified for interim status.  Certain exceptions from these 
requirements, however, are authorized under §3005(j)(2), (3), (4) & 
(13).  One other means of obtaining a waiver of §3005(j) require- 
ments is set forth in §3004(o)(2).  That section authorizes 
the Administrator to grant variances from the double liner 
and leachate collection system requirements if: 
 
     the owner or operator demonstrates to the 
     Administrator, and the Administrator finds for 
     such landfill or surface impoundment, that 
     alternative design and operating practices 
     together with location characteristics, will 
     prevent the migration of any hazardous consti- 
     tuents into the ground water or surface water at 
     least as effectively as such liners and leachate 
     collections systems. 
 
Unsuccessful in its attempt to obtain an exemption pursuant 



RO 13072 

-2- 
 
to §3005(j)(3), UCAPCO now proposes to satisfy the requirements of 
obtaining a variance under §3004(o)(2) by a combination of 
intragradient cut-off walls and the removal and treatment of 
contaminated ground water within such walls.  UCAPCO submits that 
these design and operating practices coupled with the particular 
hydrogeologic setting of its facility will ensure that the 
ground water and surface water beyond the waste management 
area will be protected as effectively as it would with the  
 
installation of liners and a leachate collection system.  A 
fundamental premise of UCAPCO's proposal is that an evaluation 
for effectiveness occur at the edge of the waste management area 
and not at the point hazardous constituents enter the ground  
water.  Whereas hazardous constituents will be allowed to 
contaminate ground water beneath the units, UCAPCO claims that 
its proposed system will not allow migration beyond the waste 
management area.  In UCAPCO's view, "any degree of contamination 
[of the ground water] within the waste management area is authorized" 
provided that the ground water outside the area is protected. 
Accordingly, UCAPCO's proposal attempts to demonstrate that the 
system will control the escape of hazardous constituents from 
the ground water beneath the unit to ground water beyond the 
waste management area as opposed to the escape of hazardous 
constituents to the ground water beneath the unit. 
 
In our view, UCAPCO's proposal fails to meet the requirements 
of §3004(o)(2) on its face.  Section 3004(o)(2) authorizes a 
waiver of the double liner and leachate collection system require- 
ments only upon a demonstration that a proposed alternative will 
"prevent the migration of any hazardous constituents into the 
ground water or surface water" at least as effectively as a double 
liner and leachate collection system.  UCAPCO's proposal, however, 
is specifically designed to allow migration of hazardous consti- 
uents into the ground water.  The term "ground water" in §3004(o)(2) 
is not qualified by the phrase "beyond the waste management  
area."  Nor is there any evidence of Congressional intent that 
the term "ground water" means only ground water beyond the waste 
management area.  Surely if Congress had intended such a test 
for waivers of the double liner and leachate collection system 
requirement, it would have stated so clearly. 
 
To the contrary, in amending §3004 of RCRA, Congress devised 
a threefold scheme to ensure protection of human health and the 
environment from hazardous waste treatment, storage, and disposal 
activities.  The first "line of defense" is the requirement of a 
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liner and leachate collection system to prevent the escape of 
hazardous constituents from landfills or surface impoundments. 
The second line of defense is the requirement for ground-water 
monitoring to detect any failure of such containment device.  And, 
the third line of defense is the requirement to take corrective 
action to clean up any problems resulting from such failure. 
Containment with collection and removal of leachate within the unit 
to prevent leakage to ground water as the intended purpose of the 
liner and leachate collection system requirement is supported not 
only by the language of §3004(o)(2) in authorizing waivers of such 
 
requirements only for methods equally effective at preventing 
migration to ground water but also by the language of §3004(o)(5)(B). 
That section provides that the liner requirement of §3004(o)(1)(A)(i) 
can be satisfied pending issuance of regulations by construction 
of a liner system "... to prevent the migration of any constituent 
through such liner...."  Any system, therefore, that only controls 
constituent migration after it enters ground water cannot meet 
the equivalency test of §3004(o)(2).  The system proposed by UCAPCO 
fully allows the migration of hazardous constituents to the ground water 
beneath the unit and therefore does not prevent the migration of  
hazardous constituents "into the ground water."  Moreover, because 
migration of hazardous constituents freely occurs with respect  
to such ground water, UCAPCO's proposed system cannot by "as 
effective as" a double liner and leachate collection system 
in preventing migration to the ground water. 
 
UCAPCO's argument that EPA regulations express an intent 
on EPA's part to "write off" ground water beneath hazardous waste 
management units because they only require compliance with 
ground-water standards at the edge of the waste management area 
demonstrates UCAPACO's fundamental misunderstanding of EPA 
regulations.  Compliance with ground-water standards is determined 
at the edge of the waste management area simply because the 
installation of ground-water monitoring wells directly through a 
unit was considered to put at risk the effectiveness of containment 
devices underlying such unit.  As the preamble to the regulations 
establishing the ground-water monitoring system stated: 
 
     EPA does not believe that the placement of 
     wells required in this regulation presents a  
     significant risk that monitoring wells will 
     become conduits for leachate passing to ground 
     water....[T]he regulation calls for monitoring 
     at the edge of the waste management area rather 
     than under the solid waste itself.  This is to 
     eliminate any suggestion that the wells should be 
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     drilled through any natural or artificial barrier 
     that may contain the waste.  The problem of 
     migration of leachate will be reduced by plac[ing] 
     monitoring wells outside of any containment barrier. 
     ... 45 FR 33066, 33193 (May 19, 1980). 
 
Thus, this requirement in no way evidences an intent of EPA's part 
to allow contamination of ground water beneath a unit. Accordingly, 
any reference to EPA regulations in the legislative history of 
§3004(o) cannot support the conclusion that Congress intended to 
forfeit the quality of ground water beneath hazardous waste manage- 
ment units.  In fact, EPA has expressly stated its contrary views with  
respect to the meaning of "ground water" in guidance addressing a 
 
waiver provision similar to §3004(o)(2).  Section 3005(j)(4) 
authorizes a waiver from the double liner and leachate collection 
system requirements upon a showing of, among other things: 
 
     that such surface impoundment is located, designed 
     and operated so as to assure that there will be no 
     migration of any hazardous constituent into ground 
     water or surface water at any future time.  The 
     Administrator or the State shall take into account 
     locational criteria established under Section 3004(o) 
     (7). 
 
EPA's guidance regarding the meaning of "ground water" states: 
 
     EPA interprets this provision as referring to the 
     closest source of ground water or surface water, 
     whether contaminated or noncontaminated, usable or 
     nonusable, as the point to which there must be no 
     migration of any hazardous waste or constituents. 
     As used in this provision, "ground water" includes, 
     but is not limited to, all USDW's and all aquifers; 
     it encompasses "all water below the land surface in a 
     a zone of saturation" (40 CFR 260.10).  A demonstration 
     of no migration in saturated soil would not be appro- 
     priate for this exemption because waste migration into 
     the saturated zone is interpreted as ground-water 
     contamination.  Because Section 3005(j) is concerned 
     with migration that could be prevented through the 
     installation of a double liner and leachate collection 
     system and because the escape of hazardous wastes or 
     constituents through overtopping, surface water runon 
     and runoff, and/or erosion are addressed independently 
     in various sections of 40 CFR Part 264, the demonstration 
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     of no migration to surface waters for this exemption 
     should address migration in subsurface soils.  The 
     demonstration of "no migration" to both ground water 
     and surface water should therefore be made for the 
     unsaturated soil beneath the facility.  Interim Status 
     Surface Impoundments Retrofitting Variances, EPA/530-SW- 
     86-017 (July 8, 1986). 
 
In sum, §3004(o)(2) allows for waivers of the liner and 
leachate collection system requirements only for alternatives at 
least as effective as the first line of defense against migration 
of hazardous constituents, i.e., containment within the unit and 
maximizing the collection and removal of leachate before it can 
migrate out of the unit.  Congress did not authorize substitution 
of a corrective action type system that is responsive only to 
the further migration of hazardous constituents as a substitute 
for initial containment requirements.  See Senate Report No. 
98-284 at 28.  In fact, Congress specifically amended §3004 "to 
correct the deficiency in existing regulations allowing double 
liners and ground-water monitoring to be alternatives." H.R. 
2867, Conf. Rep at 89.  Accordingly, substitution of UCAPCO's 
 
proposed system for the double liner and leachate collection system 
requirement would undermine Congress' and the Agency's carefully 
crafted, tiered strategy for ensuring protection of human health 
and the environment. 
 
We are therefore unable to conclude that the proposed 
alternative would be as effective as the liner and leachate collection 
system requirement in preventing migration of hazardous constituents 
into the ground water. 
 
cc:  Bruce Weddle 
     Susan Bromm 
     Joe Carra 
     Bob Tonetti 
     Suzanne Rudzinski 
     Bob Kayser 
     Les Otte 
     Tina Kaneen 
     Charles Openchowski 
     Pamela Savage 
     Chris Rhyne 


