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This is in response to your April 28 memo (postmarked 
May 26 and received on June 3) in which memo you requested 
Headquarters, clarification of the following: 
 
     "In a Phase I authorized state, must EPA issue 
     a permit to a facility handling a waste which was 
     included in both the state's and EPA's universe of 
     regulated wastes at the time of authorization, but 
     was subsequently excluded by EPA?" 
 
Your question has been reviewed by several Headquarters 
officials, including representatives on the Stablex PAT.  The 
reviewers are in general agreement that EPA does not have to 
issue a permit to a facility managing a federally-excluded 
or delisted waste.  Reviewers from the Office of General 
Counsel were careful to emphasize that the federal regulations 
also do not allow writing a federal permit for such a waste 
which is no longer a hazardous waste under the Federal system. 
The regulatory prohibition of 40 CFR 123.121 (i)(2) applies 
for purposes of RCRA permitting, even in an authorized state 
which decides not to exclude or delist the waste: 
 
     "Where an approved program has a greater scope 
     of coverage than required by federal law the 
     additional coverage is not part of the federally 
     approved program". 
 
Program Implementation Guidances (PIGs) 82-1 and 3 
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provide further explanatory guidance which can be read to 
address an important underlying issue raised by your question: 
what effect (if any) does a federal delisting or exclusion] 
have in an authorized state?  Both PIGs reaffirm the principle 
of the state's Phase I approved hazardous waste universe apply- 
ing (in lieu of the Federal system) for purposes of federal 
permitting.  PIG-82-1 defines "the universe of hazardous waste 
considered part of a state's Phase I authorized program are 
those wastes identified or listed by both EPA and the state". 
PIG 82-3 further describes that a state program, for purposes 
of federal enforcement, is broader in scope if it includes 
wastes that are in addition to those listed in the federal 
universe.  Following the above-stated logic of this guidance, 
the federal delisting [or exclusion] can be seen to do two 
things:  (1) it reduces the federal hazardous waste universe 
against which the state universe is matched to determine 
what part of the state's program is authorized, and (2) it 
leaves the state program with a universe that is broader in 
scope than the Federal system (unless the state also delists 
or excludes wastes). 
 
Accordingly, the federal delisting [or exclusion] must 
automatically place the waste outside the coverage of the 
RCRA program:  both the federal program and the previously- 
authorized portion of the state program.  The complete answer 
to the question in your memo is therefore as follows: 
 
     If a state program is approved and EPA (but not the 
     state) subsequently delists [or excludes] a waste in 
     the state, that waste is automatically no longer a 
     part of the federally-authorized state program and a 
     RCRA hazardous waste permit cannot be issued to a 
     facility managing that waste. 
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