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MANAGEMENT OF WASTES NEWLY REGULATED UNDER HSWA 
 
SUBJECT:  Applicable Management Standards for Waste Newly 
          Regulated Pursuant to HSWA 
 
FROM:     Bruce R. Weddle, Director 
          Permits and State Programs Division (WH-563) 
 
TO:       Kenneth Feigner, Chief 
          Waste Management Branch (M/S 533) 
          Region X 
 
This is in response to your memorandum of April 4, 
addressing the question of which standards (EPA's or an 
authorized State's) apply to the management of wastes which 
become regulated in authorized States as a result of EPA 
rulemaking pursuant to HSWA. 
 
We agree with your conclusion that when EPA promulgates 
additions to Part 261 pursuant to HSWA, it is EPA's standards 
which are applicable to handlers affected by the new regulations. 
This situation continues until the State revises its program 
pursuant to 40 CFR 271.21 to add the wastes to its regulated 
universe and receives EPA's approval. 
 
You are also correct in that, while States may participate in implementing  
the Federal requirements through agreements with EPA, EPA retains  
ultimate responsibility for the Federal program.  Only EPA can issue  
RCRA permits with respect to the new wastes.  While EPA may defer  
to authorized States that are taking timely and appropriate enforcement  
actions against violations with respect to the new wastes, EPA also  
retains ultimate enforcement responsibility. 
 
We appreciate your raising this issue, and it will be 
discussed in the RCRA Reauthorization Statutory Interpretation 
memorandum (RSI) on joint permitting. 
 
cc:  Hazardous Waste Branch Chiefs, Regions I-IX 
     State Programs Branch 
     Gail Cooper, OGC 


