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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
July 21, 1992 
 
Mr. John D'Aloia Jr. 
311 West Alma Street 
St. Marys, Kansas 66536 
 
Dear Mr. D'Aloia: 
 
     Thank you for your letter to Rajni D. Joglekar dated June 12, 
1992. In your letter you ask whether our 1986 policy allowing 
generators to treat wastes in accumulation containers or tanks 
without interim status or a permits continues to be in effect. 
 
     In your letter you quote from the preambles of two Federal 
Register notices, the first from the May 20, 1992 notice regarding 
the listing determination of used oil and the second from the March 
24, 1986 notice modifying standards for small quantity generators. 
Your first citation pertains to the definition of treatment: 
 
     It should be noted that mixing characteristic hazardous 
     waste with another material to render the waste 
     nonhazardous constitutes treatment of hazardous waste 
     subject to applicable standards [emphasis added] under 40 
     CFR parts 264-265 and 270, and the notification 
     requirements of section 3010 of RCRA . . . (Footnote 5, 
     57 Federal Register 28528-9 (May 20, 1992)). 
 
     Your second citation pertains to the Part 264 and 265 facility 
standard issues under the small quantity generators rule: 
 
     Therefore, generators of 100-1000 kg/mo are not required 
     to obtain interim status and a RCRA permit if the only 
     on-site management which they perform is treatment in an 
     accumulation tank or container that is exempt from 
     permitting during periods of accumulation (180 or 270 
     days)... (51 Federal Register 10168, (March 24, 1986)). 
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     Our position on whether hazardous waste generators may treat 
hazardous wastes on-site in accumulation tanks or containers 
without having to have either a permit or interim status has not 
changed. These generators may conduct such treatment provided that 
accumulation tanks or containers conform to standards in Subparts 
I or J of Part 265. 
 
     The footnote to the used oil rule that you cited states that 
when a characteristic waste is mixed with another material to 
render it nonhazardous, that activity constitutes treatment of that 
waste. This footnote also states that such activity is subject to 
"applicable requirements" under 40 CFR Parts 264, 265 and 270 which 
may or may not require interim status or permitting. To reiterate, 
when a generator is treating hazardous waste on-site in 
accumulation tanks or containers conforming in Subparts I or J of 
Part 265, permitting and interim status are inapplicable. 
 
     However, please be aware that under Section 3006 of RCRA (42 
U.S.C. Section 6926) that individual states can be authorized to 
administer and enforce their own hazardous waste programs in lieu 
of the federal program. When states are not authorized to 
administer their own program, the EPA Region that the state is 
located in administers the program and is the appropriate contact 
for any case-specific determinations. Please also note that under 
Section 3009 of RCRA (42 U.S.C. Section 6929) that states retain 
authority to promulgate regulatory requirements that are more 
stringent than federal regulatory requirements. 
 
     If you have any additional questions regarding this matter, 
please contact Paul Borst of my staff at (202) 260-8551. 
 
Sincerely, 
David Bussard, Director 
Characterization and 
 Assessment Division 
 
Enclosure 


