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Mr. David Millman, P.E. 
Environmental Resources Management, Inc. 
855 Springdale Drive 
Exton, Pennsylvania  19341 
 
Dear Mr. Millman: 
 
This letter is in response to your letter of January 15, 1988, 
requesting confirmation of our telephone conversation on the proper 
classification of tank systems as new vs. existing once these 
systems become subject to RCRA Subtitle C standards subsequent to 
July 14, 1986, as a result of changes made to the definition of 
hazardous waste.  For example, a tank system that was being used to 
store a substance that was previously not considered to be a 
hazardous waste becomes, as a result of changes to the definition of 
hazardous waste, a hazardous waste storage tank system.  As I had 
previously stated in our conversation, such a tank system that was 
in existence prior to time when its contained material becomes a 
hazardous waste is considered an existing tank system.  These tank 
systems would need to provide secondary containment per the phase-in 
schedule presented in 40 CFR 264.193(a)(3)-(5).  Of course, a tank 
system that is used to store/treat a hazardous waste subsequent to 
the waste being newly identified as a hazardous waste, but that was 
not used to store the material prior to its becoming a hazardous 
waste, would be regarded a new tank system.  These tank systems 
would need to have secondary containment prior to being put into 
service and would also be subject to other new tank system 
standards, including design and installation requirements. 
 
If you have any further questions, please call me at 
(202) 382-7917. 
 
Sincerely, 
William J. Kline 
Environmental Scientist 
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