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LAND DISPOSAL RESTRICTIONS CLARIFICATIONS 
 
January 20, 1987 
 
Michael Edwards, Training Officer 
GSX Chemical Services, Inc. 
Post Office Box 216799 
121 Executive Center Drive 
Congaree Building, Suite 100 
Columbia, SC  29221 
 
Dear Mr. Edwards: 
 
Thank you for your letter of November 25, 1986, requesting 
confirmation of EPA's interpretation on several issues pertaining 
to the land disposal restrictions final rule (51 FR 40572, 
November 7, 1986).  With a few exceptions, your interpretations 
of the regulation are correct.  I have addressed each issue 
raised in your letter and provided the responses below: 
 
1.   "Only the RCRA and CERCLA contaminated soils are exempted 
     for disposal at landfills." 
 
     --  Congress provided a statutory exemption from the land 
         disposal restrictions for contaminated soil and debris 
         resulting from a response action taken under Section 
         104 or 106 of CERCLA or a corrective action under RCRA. 
         The exemption is in effect until November 8, 1988, 
         (48-months after the date of the Hazardous and Solid 
         Waste Amendments enactment).  This exemption does not 
         apply solely to landfills; rather, it applies to all 
         units defined as land disposal in 40 CFR 268.2. 
 
         On November 7, 1986, the Agency promulgated a two-year 
         delay of the effective date (ending November 1988) of 
         the land disposal restrictions for solvent wastes from 
         generators of 100-1000 kilograms of hazardous waste per 
         month, CERCLA and RCRA corrective action solvent wastes 
         (except solvent-contaminated soils), and solvent wastes 
         containing less than 1 percent total F001-F005 
         solvents.  In addition, the Agency granted a two-year 
         exemption (ending November 1988) for certain dioxin- 
         containing wastes, including dioxin-contaminated soils. 
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2.   "Federally ordered cleanups are the only ones that have the 
     extension for soils, State ordered cleanups are not exempt." 
 
     --  This is correct.  Only Federally ordered cleanups under 
         CERCLA or RCRA are covered under the statutory 
         exemption. 
 
3.   "Waste collected from small quantity generators can be 
     collected at a TSDF and be remanifested by the TSDF and 
     still go to the landfill for disposal under the small 
     quantity generator extension." 
 
     --  The Agency granted a two-year exemption for spent 
         solvent wastes generated by small quantity generators 
         of 100-1000 kilograms of hazardous waste per month. 
         These wastes are exempt from the restrictions until 
         November 1988.  Wastes from these generators may go to 
         land disposal even if collected and remanifested by a 
         TSDF.  However, each generator of the waste must 
         forward a notice to the land disposal facility stating 
         that his waste is exempt from the restrictions (see 40 
         CFR 268.7 (a)(3)). 
 
4.   "The ash from the incineration of F003 waste does not 
     exhibit the characteristic of ignitability; so the ash is 
     nonhazardous.  This waste can be landfilled without meeting 
     the CCWE standards." 
 
     --  This is incorrect.  According to the "delivered-from" 
         rule in 40 CFR 261.3 (c)(2)(i), any waste generated from 
         the treatment, storage, or disposal of hazardous waste 
         is a hazardous waste.  Therefore, although incineration 
         of an F003 waste may render the waste nonignitable, the 
         waste remains a hazardous waste and as such the 
         residual is subject to the land disposal restrictions 
         and cannot be landfilled without meeting the treatment 
         standards in Table CCWE. 
 
5.   "F003 materials once changed from the ignitable state can be 
     landfilled.  (i.e., mixing the waste with an absorbent is an 
     acceptable means of treatment.)" 
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     --  According to the mixture rule in 40 CFR 
         261.3(a)(2)(iii) a mixture of a solid waste and a 
         hazardous waste that is listed in Subpart D solely 
         because it exhibits one or more of the characteristics 
         of hazardous waste is excluded from regulation provided 
         that the mixture no longer exhibits any of the 
         characteristics of hazardous waste.  Thus, mixing of an 
         F003 waste with a solid waste is an acceptable means of  
         treatment. 
 
6&7. "F001-F005 waste may be stored at a TSDF for a period of one 
     year for the sole purpose of accumulation of such quantities 
     of waste to facilitate proper disposal, recovery, or 
     treatment." 
 
     "It will be acceptable to use the tank inventory as means of 
     showing disposal of F-listed material in the one year time  
     frame." 
 
     --  These two statements reflect a misconception about the 
         storage provision.  The statute prohibits storage of 
         restricted wastes unless such storage is solely for the 
         purpose of accumulating sufficient quantities to 
         facilitate proper recovery, treatment, or disposal. 
         Therefore, according to the provisions in 40 CFR 
         261.50, an owner/operator may store prohibited wastes 
         if such storage is for the purpose defined above. 
         Storage is not limited to 1-year.  Rather, the 1-year 
         period serves as a benchmark to determine who bears the 
         responsibility of demonstrating whether or not the 
         waste is being stored to accumulate sufficient 
         quantities to facilitate proper recovery, treatment, or 
         disposal.  40 CFR 268.50 (b) places the burden on the 
         Agency to show that wastes being stored for up to 1- 
         year are not being stored for reasons allowed under the 
         statute.  Under 40 CFR 268.50(c) the owner/operator 
         bears the burden of showing that storage beyond 1-year 
         is for the reasons allowed under the statute.  It 
         should be noted that the owner/operator is not required 
         to notify the Agency that wastes are being stored for 
         longer than 1-year. 
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8.   "Solvent waste which is a solvent-inorganic sludge mixture 
     or solvent-contaminated soil (non-CERCLA or RCRA corrective 
     action) containing less than one percent total F001-F005 
     solvent constituents may be landfilled." 
 
     --  This statement is correct.  These wastes are subject to 
         the two-year extension of the effective date due to the 
         lack of alternative treatment capacity.  After November 
         8, 1988, these wastes are restricted from land 
         disposal. 
 
9.   "F001-F005 contaminated soils may not be removed from the 
     ground and be stock piled." 
 
     --  This is correct.  F001-F005 contaminated soils (i.e., 
         non-CERCLA and non-RCRA corrective action) containing 
         greater than 1% total F001-F005 solvents, are subject 
         to the November 8, 1986, effective date.  Once removed 
         from the ground, these wastes only may be stored for 
         the purpose of accumulating sufficient quantities to 
         facilitate proper treatment, recovery, or disposal. 
         Such storage must be in tanks or containers.  F001-F005 
         contaminated soils containing less than 1% total F001- 
         F005 solvents are subject to the two-year extension of 
         the effective date may be stored or disposed in or on 
         the land until November 8, 1988. 
 
10.  "When working with RCRA and CERCLA cleanups, it is 
     acceptable to assume the best scenario when determining 
     whether the waste is F-listed or not (i.e., do not assume a 
     solvent is spent)." 
 
     --  The Agency recognizes that situations occur in cleanup 
         operations where the origin and type of waste is not 
         known.  When such cleanups involve F001-F005 
         constituents, it is the Agency's policy, when 
         conducting Superfund cleanup operations, to consider 
         such wastes as listed hazardous wastes. 
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I trust that this letter clarifies the issues raised in your 
letter.  If you have additional questions, please contact me or 
Jacqueline Sales of my staff at (202) 382-4770. 
 
Sincerely, 
 
 
Stephen R. Weil, Chief 
Land Disposal Restrictions Branch 


