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SLUDGE DEHYDRATION EQUIPMENT THAT IS PART OF A WASTEWATER 
TREATMENT FACILITY 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
MAR 7 1988 
 
Mr. Dic Olsen 
General Operations Manager 
Fenton Company, Inc. 
1608 North Beckley 
Lancaster, Texas  75134 
 
Dear Mr. Olsen: 
 
Thank you for your letter of February 5, 1988, in which you 
requested information on the regulatory status of direct-fired 
sludge dehydration equipment that is part of a wastewater treatment 
facility. 
 
Your understanding of the requirement in 40 CFR 270.1(c)(2)(v) 
is correct.  Sludge dehydration equipment is excluded from the 
Environmental Protection Agency's (EPA's) hazardous waste regu- 
lations provided the equipment meets the definition of wastewater 
treatment unit as defined in 40 CFR 260.10 and actually is used to 
evaporate water from the sludge.  The definition of wastewater 
treatment unit includes the requirement that the device meets the 
definition of a tank.  We believe that most sludge dryers do meet 
the definition of tank.  One such example would be a sludge dryer 
integrally equipped with a feed hopper that contains and accumu- 
lates waste.  It is, however, important to note that the exclusion 
provided by §270.1(c)(2)(v) does not apply to conventional incin- 
erators.  Such devices are subject to Subpart O of Parts 264 or 265 
even when part of a wastewater treatment system. 
 
As we have discussed in recent telephone conversations, there 
is some confusion regarding the regulatory status of direct-fired 
dryers.  While direct-fired dryers may meet, the current definition 
of incinerator, EPA did not intend to regulate dryers as incinera- 
tors.  As we have discussed, EPA is developing a Federal Register 
notice that will clarify the regulatory status of sludge dryers and 
propose to revise the definition of incinerator to exclude sludge 
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dryers specifically.  We are also proposing a new definition for 
sludge dryers that would cover bother direct and indirect-fired 
units. 
 
This proposal, soon to be published in the Federal Register, 
will clarify that all sludge dryers meeting the criteria in 40 CFR 
270.1(c)(2)(v) are eligible for the wastewater treatment exclusion 
provided the equipment meets the definition of wastewater treatment 
unit in 40 CFR 260.10.  Sludge dryers not eligible for the waste- 
water treatment exclusion, including direct and indirect-fired 
units, would have to comply with the interim status standards of 
Subpart P or Part 265 or the permit standards of Subpart X or Part 
264 (52 FR 46946, December 10, 1987). 
 
If I can be of further assistance, please don't hesitate to 
contact me at (202) 382-7935. 
 
Sincerely, 
 
 
Mary Cunningham 
Chemical Engineer 
Waste Treatment Branch 
 
cc:  Joe Carra 
     Dave Bussard 
     Bob Dellinger 
     Bob Holloway 
     Sonya Stelmack 
     Steve Silverman 
     RCRA Hotline 
     Incinerator Permit Writers' Workgroup 
         
 


