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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
March 31, 1987 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:    Region III Issues on Section 3004(u) Authority 
 
FROM:       Marcia E. Williams, Director 
            Office of Solid Waste 
 
TO:         Robert L. Allen, Chief 
            Waste Management Branch, Region III 
 
      This memorandum is intended to respond to your memorandum of 
February 5, 1987, in which you raised several issues relating to 
the extent and nature of the corrective action authority under RCRA 
section 3004(u). 
 
      The first issue that you raised dealt with whether or not 
property that is owned and used by an owner/operator for waste 
disposal, but which is not contiguous to the facility at which 
regulated hazardous waste management units are located, can be 
considered to be part of that facility, for purposes of 
implementing corrective action under _3004(u). As explained in the 
July 15, 1985 codification rule, the term "facility" is meant to 
extend to all contiguous property under the control of the 
owner/operator. Since the property which you describe is separated 
from the facility property by land that is not under the control of 
the owner or operator, it cannot be considered "contiguous," and 
therefore cannot be addressed as part of the facility under 
_3004(u). Since this property is being used for waste disposal, 
however, enforcement authorities under RCRA (e.g., _7003) or other 
statutes may be used as appropriate to address environmental 
problems that may be occurring from that waste management 
operation. 
 
      The second issue which you raised involves process collection 
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sewers, and whether they can be considered to be solid waste 
management units (SWMUs). Process collection sewers are typically 
designed and operated as a system of piping into which wastes and 
waste waters from production processes and other process-related 
activities are introduced, and which usually flow to a wastewater 
treatment system. We believe that there may be sound policy and 
legal reasons for considering process collection sewers to be 
SWMUs. However, we also recognize that such sewers do not perfectly 
fit the RCRA program's traditional concept of a waste management 
unit. Considering the substantial potential impacts of defining 
process collection sewers to be a type of SWMU, it is our intention 
to resolve this issue through the regulatory process. The 
comprehensive _3004(u) rulemaking, which is scheduled for proposal 
later this calendar year, will specifically address the question of 
how to treat process collection sewers under the corrective action 
program. We will therefore be able to base the Agency's final 
decision on a more thorough consideration of the technical, legal 
and other implications of the issue. 
 
      The third issue in your memorandum deals with the question of 
the extent to which the _3004(u) authority can be used to address 
potential or future releases at a facility. It has been the 
Agency's interpretation that the _3004(u) authority does extend to 
addressing releases which occur in the future; i.e., after a permit 
has been issued. To the extent that releases occur or become known 
after a permit is issued, corrective action for such releases can 
be compelled, as necessary, under _3004(u). Further, in some 
situations, it may be appropriate to use _3004(u) to require an 
owner/operator to install certain monitoring devices at a unit, 
even though no releases have yet occurred from the unit. Such a 
requirement should be imposed, however, only where there is 
reasonably strong evidence indicating that such releases are likely 
during the term of the permit. The example that you cited in your 
memorandum involving buried drums that are deteriorating and thus 
are likely to release would seem to be a good example of the type 
of situation where a type of "detection monitoring" system could be 
appropriate. We do not envision, however, using the _3004(u) 
authority to require owner/operators to install devices or take 
measures to protect against accidental releases (such as your 
example of installing steel posts around a container storage area). 
We do not believe that Congress intended this provision to be used 
to protect against all contingencies where releases could occur. 
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      Your fourth question had to do with the applicability of 
_3004(u) to new facilities that are to be built on property where 
solid waste management units are located, and more specifically, 
where only a portion of the facility is to be leased to a new 
operator. As explained in the July 15, 1985 codification rule, the 
facility is the entire property under the control of the owner or 
operator. Therefore, in issuing a permit for the new facility, 
corrective action for any SWMU at the facility--including the 
unleased portion--must be addressed. The requirement to conduct any 
necessary corrective action at the facility, be it on the leased or 
unleased land, will be implemented through a permit jointly issued 
to the owner and operator. 
 
      If you have any further questions on these issues, please 
contact Dave Fagan at FTS 382-4740. 
_ 


