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December 13, 1989 
 
Mr. William Berning  
CC Johnson & Malhotra, P.C. 
Suite 215 
215 Union Boulevard  
Lakewood, CO 80228 
 
Dear Mr. Berning:  
 
I am writing in response to your letter requesting  
clarification regarding when it is necessary to digest EP (Method 
1310) and TCLP (Method 1311) extracts prior to metals analysis. 
 
The Extraction Procedure Toxicity Characteristic (40 CFR 
261.24) states that a waste is a hazardous waste if the extract  
of the waste contains any of the listed constituents above the  
indicated regulatory levels.  Method 1310 and 1311 extracts  
should be digested prior to metals analysis for several reasons.  
The two most important ones being: 
 
1)   Extracts often consist of a mixture of phases.  Unless  
     the extract is digested prior to the determinative step  
     all of the metallic species may not be in a form which  
     gives an accurate detector response (e.g., ICP or AA). 
 
2)   During cold storage of Method 1310 extracts, it has  
     been reported that precipitation sometimes occurs. 
     Unless the extracts are digested prior to the  
     determinative step, any metal that precipitates would  
     not be counted and this would lead to an  
     underestimation of extract concentration and a  
     potentially incorrect hazard classification.  
 



Booz Allen & Hamilton, Inc 
Faxback 13344 

-2- 
 
The Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) 
regulations hold the regulated individual responsible for  
accurately characterizing the properties of the wastes.  Some 
wastes may yield extracts which do not require digestion to yield  
accurate concentration results.  However, persons who analyze  
Method 1310 or 1311 extracts without prior digestion of the  
extracts, and who therefore incorrectly characterize their waste  
would be deemed not to have made a good faith effort to  
characterize their waste.  In fact, Step 8.14 of Method 1311 (40 
CFR 268, Appendix I) specifically states that, "TCLP extracts to  
be analyzed for metals, other than mercury, shall be acid  
digested."  
 
I hope that the above answers your questions. 
 
Sincerely,  
 
 
David Friedman  
Chief, Methods Section  
Office of Solid Waste (OS-331) 
_ 


