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SOLIDIFICATION OF CALIFORNIA LIST LIQUID WASTES AND THE 
DILUTION PROHIBITION 
 
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
NOV 13 1987 
 
Mr. Richard C. Fortuna 
Executive Director 
Hazardous Waste Treatment Council 
1440 New York Avenue, N.W.  
Suite 310 
Washington, DC  20005 
 
Dear Mr. Fortuna: 
 
Thank you for your letter of October 21, 1987 regarding the 
applicability of the California list land disposal prohibitions 
to the practice of adding certain materials to restricted liquid 
hazardous wastes solely for the purpose of rendering the wastes 
nonliquid.  Specifically, you requested guidance on whether the 
mixing of fly ash or cement kiln dust to California list 
metal-bearing or cyanide-containing wastes constitutes dilution 
or an allowable method of treatment.  In addition, you inquired  
about the schedule for promulgating requirements relating to  
containerized wastes, including the regulatory status for 
incorporating the use of the Liquids Release Test.  
 
In order for a metal-bearing or cyanide-containing hazardous 
waste to be subject to the Resource Conservation and Recovery 
Act (RCRA) Section 3004(d) provisions, the waste must exist in 
liquid form.  As indicated in the July 8, 1987 final rule, the 
Environmental Protection Agency (EPA) believes that Congress'  
primary intent behind the California list prohibitions was to 
eliminate the land disposal of highly toxic liquid hazardous 
wastes as a starting point (emphasis added).  As you are aware, 
California list metal and cyanide wastes are currently subject 
to the statutory prohibition levels and thus are restricted from 
land disposal unless treated to concentrations below the 
prohibition levels or rendered nonliquid.  
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Under the land disposal restrictions program, the regulated 
community is prohibited from diluting restricted wastes (a) as a 
substitute for adequate treatment standards, (b) to avoid a  
prohibition level for the California list wastes, and (c) to 
circumvent the effective date of a prohibition on land 
disposal.  The Agency has noted that in many cases solidifi- 
cation techniques may be considered treatment rather than 
dilution.  As you cited in your correspondence, solidification 
techniques that produce physical or chemical changes, or 
otherwise immobilize the hazardous constituents, would be 
considered appropriate treatment.  In other words, the addition 
of reagents (i.e., substances that take part in reactions or  
processes) must aid in treatment of the hazardous waste in order 
to be considered legitimate treatment.  See generally 52 FR at 
25778 (July 8, 1987).  
 
With these considerations, the addition of fly ash or cement 
kiln dust to metal-bearing or cyanide-containing wastes must 
contribute to immobilization of the hazardous constituents 
contained in the liquid hazardous waste (through chemical 
fixation or some other reaction or process).  If this 
solidification technique results only in the absorption or 
mixing of the hazardous constituents with these materials, the 
practic would constitute impermissible dilution.  Where the 
additional fly ash or cement kiln dust generates a nonliquid  
waste that appropriately immobilizes the hazardous constituents, 
the waste would be rendered nonliquid legitimately and no longer 
be prohibited from land disposal (even if the constituent 
concentration exceeds the prohibition levels).  As stated in the  
July 8, 1987 final rule, however, should treatment standards be  
established for California list metal and cyanide wastes, these 
wastes will have to meet the treatment levels or be treated by 
the specified technology designated as the treatment standard.  



RO 13086 

-3- 
 
You also inquired about the time frame for promulgating 
restrictions on the disposal of containers holding liquid  
hazardous wastes and free liquids.  At present, the Agency is 
intending to publish the final containerized liquids rule in 
June 1988.  An initial evaluation of the public comments on the 
December 24, 1986 proposed rule and the June 24, 1987, notice of 
supplemental information has been conducted.  The Agency is  
currently in the workgroup phase of developing a final 
rulemaking.  The Agency intends to include the Liquids Release 
Test to determine whether a containerized liquid treated with 
absorbents would release liquids under pressure experienced in  
landfills.  
 
If I can be of any further assistance, please let me know.  
 
Sincerely,  
 
Original Document signed 
 
J. Winston Porter 
Assistant Administrator 


