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TANK CONVERSION FROM WASTE STORAGE TO FEEDSTOCK STORAGE-REGULATION  
 
August 13, 1986 
 
Mike Mullin, Superintendent 
Environmental Affairs 
Lyondell Petrochemical Company 
P.O. Box 777 
Channelview, Texas  77530 
 
Dear Mr. Mullin: 
 
This is in response to your letter of July 7, 1986, in which 
you asked about the applicability of Resource Conservation and 
Recovery Act (RCRA) requirements to three hypothetical scenarios. 
I have addressed each of your scenarios below: 
 
Scenario 1 -- A tank is used to store waste prior to disposal. 
The manufacturing process is changed and the waste is no longer 
generated.  The tank is cleaned out and closed as a storage tank. 
Subsequently, the tank is used to store feedstock chemicals used 
in a commercial manufacturing process. 
 
In this situation, the tank is no longer a waste storage 
facility, as long as it is closed in accordance with an approved 
closure plan (§264.112-115 or §265.112-115).  As your management 
plan indicates, it would no longer be available for waste 
storage, and no subsequent monitoring or reporting would be 
required. 
 
Scenario 2 -- An earthen basin or tank farm dike structure is 
used on contain any spills that may occur.  A spill does occur 
and is cleaned up.  An analysis of the containment structure 
surface (dirt) shows the dirt residue to be characteristically 
hazardous (i.e., low pH).  All residue exhibiting hazardous waste 
characteristics is removed. 
 
In the situation you describe, following removal of the 
residue, the containment structure is exempt from RCRA permitting 
requirements under §270.1(c)(3) and from the technical standards 
of §264 and §265.  You should be aware, however, that releases 
occurring as a result of the spill are potentially subject to the 
corrective action requirements of §3004(u) -- even though residue 
exhibiting hazardous waste characteristics has been removed -- if 
any hazardous constituents remain after cleanup. 
 
Scenario 3 -- Property is purchased and a review with personnel 
familiar with the site reveals hazardous waste sludge was buried 
on the site at one time.  Records show that the waste was removed 
from the site and disposed of at commercial disposal facilities 
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prior to November 1980 RCRA implementation date.  Analyses were 
done on the underlying soils at the time of the site cleanup to 
ensure that the site was analytically free of all hazardous 
materials. 
 
Your management system is correct in saying that the site is 
not subject to RCRA reporting and monitoring requirements, it no 
other units on the site are subject to RCRA requirements. 
 
These answers solely address the question of whether the 
units you describe, by themselves, are subject to RCRA hazardous 
waste regulations.  As I discussed in my response to scenario 2, 
however, these units may be solid waste management units, and 
therefore they are potentially subject to the corrective action 
authorities of §3004(u) and §3008(h) of RCRA, if you are 
operating under interim status or seek a permit for another 
hazardous waste management unit on the facility. 
 
I hope this letter satisfactorily addresses your concerns. 
If you have any questions on the response to your questions, 
please contact Matt Hale of the OSW Permits Policy Section at 
202-382-4740. 
 
Sincerely, 
 
 
Marcia E. Williams 
Director 
Office of Solid Waste (WH-562) 
 


