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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
      WASHINGTON, D.C. 20460 

 
             OFFICE OF 
      SOLID WASTE AND EMERGENCY 
                 RESPONSE 

Mr. Mark Rein  
Peoria Disposal Company  
4700 N. Sterling Avenue  
Peoria, IL 61612-9071 
 
 
Dear Mr. Rein: 
 
 In your letter dated December 18, 1996, you requested that we make a regulatory 
determination as to whether or not the provisional elimination of the F032 waste code 
established by the final wood preserving modifications rule of December 24, 1992 (57 
FR 61492) could be applied to soils which contain pentachlorophenol and are 
subsequently actively managed. The purpose of this letter is to inform you that this 
provisional elimination does not apply to soils contaminated by chlorophenolic 
formulations. Thus, these wastes would carry the F032 waste code. 
 
 The final wood preserving modifications rule established standards that could be 
met more practically by industry in an effort to provide regulatory relief while still 
maintaining a high degree of protection of human health and the environment. One 
aspect of this final rule was the provisional elimination of the F032 waste code [40 CFR 
261.31 (F032 listing description) and 261.35]. This provision was developed after the 
Agency found problems with implementing earlier versions relating to the F032 waste 
in the wood preserving listing rule of 1990 (55 FR 50450, December 6, 1990). For reasons 
explained below, this provisional elimination of the waste code does not apply to 
contaminated soils. 
 

Under the original 40 CFR 261.35, in the 1990 rule, if a facility switched to a 
non-chlorophenolic chemical formulation, such as creosote or  
copper-chromium-arsenic, while still using the same equipment, it would not have to 
identify its new process wastes as having the F032 waste code provided certain 
stringent equipment decontamination standards were met. The decontamination 
standards required that the new process wastes not show any levels of dioxin, the 
hazardous constituent for which F032 is listed. Subsequent to promulgation of the rule, 
it became clear that as plants attempted to clean equipment under these cleaning 
standards, full decontamination could not be achieved, since detection levels for dioxin 
are extremely low and any detected amount of residual dioxin would fail the test 
prescribed at 40 CFR 261.35. As a consequence, this residual dioxin would be carried 
over into the new formulation as a contaminant, and any new wastes generated from 
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this point on in the process also would carry the F032 waste code via the "derived from" 
rule under RCRA. This waste code-carry through presented a serious problem for 
facilities trying to eliminate dioxin entirely from their wastes. Although the levels of 
dioxin found were very low (almost undetected), the facility still would be required to 
dispose of its waste in an incinerator meeting a "six nines" destruction capability, which 
is a measurement of the device's destruction-removal efficiency (DRE) to destroy and 
remove 99.9999% of the contaminants. EPA did not believe such treatment was  
appropriate for these wastes. 
 

In the December 1992 modification, the provisional elimination of the F032 waste 
code specified that a facility could switch to an alternative chemical and would not need 
to identify the wastes as having the F032 waste code, as long as the facility owner or 
operator continued to manage the wastes as listed hazardous wastes, i.e., F034 or F035 
(or other). The Agency made a determination that the risks to human health and the 
environment would be acceptable since current management standards (40 CFR Part 
265, Subpart W) were then (and now) in place for wood preserving operations, the new 
wastes still would be managed as listed hazardous wastes under RCRA, and risks due 
to the dioxin component would diminish further over time. 
 

This reasoning does not apply to soils previously contaminated by F032 waste, 
consisting of waste pentachloropheno1 or its constituents. Instead of the minimal cross 
contamination associated with wastes from equipment previously used for 
chlorophenolic formulations, these soils would be contaminated with the higher dioxin 
level associated with F032 wastes resulting from equipment only used with 
chlorophenolic compounds. 
 

Further, from a risk standpoint it is inappropriate to allow the provisional 
elimination to apply to the remediation of soils that have been contaminated previously 
by chlorophenolic use. Dioxin is not mobile in soils and tends to accumulate in soils 
over time. Soils thus often are expected to contain high levels of dioxin. Therefore, 
application of the provisional elimination would not be appropriate to deal with these 
wastes. However, it must be pointed out that other provisions of EPA regulations 
would be applicable to soils remediated from storage yard areas that contain dioxin as a 
result of infrequent and incidental drippage. For storage yard drippage, we would  
advise you to consult the provisions of 40 CFR 264.570 and the applicable discussions in 
the December 24, 1992 preamble to the final wood preserving modifications rule (57 FR 
61494,98). In general, storage yard soils contaminated with "infrequent or incidental"  
drippage (termed "kickback") would not be classified as soils containing wood 
preserving wastes if wood preserving plants develop and implement a contingency 
plan for immediate response to drippage. Immediate response occurs within one 
consecutive working day when a facility is operating, or with 72 hours of drippage in 
situations where facilities do not have adequate staff during down times, weekends, or 
holidays. 
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 The contained-in policy also can provide relief from RCRA Subtitle C for soils 
previously contaminated with relatively low-levels of F032. The contained-in policy is 
intended to clarify the application of RCRA hazardous waste regulations to 
environmental media. Contaminated media are not considered solid wastes in the sense 
of being abandoned, recycled, or inherently waste-like as those terms are defined in 
RCRA regulations. However, environmental media that contain listed hazardous 
wastes must be managed as hazardous wastes because--and only as long as--they 
contain listed waste(s). EPA Regions and authorized states may apply the contained-in 
policy to determine site-, media-, and contaminant-specific levels at which  
environmental media contaminated with listed hazardous waste no longer contain that 
hazardous waste. Such "contained-in determinations" may be made before or after 
treatment of the contaminated environmental media and should include consideration 
of site-specific exposure pathways (e.g., potential for human exposure, soil  
permeability, depth to groundwater). More information on the contained-in policy can 
be found in the September 15, 1995 letter from Michael Shapiro, Director of EPA's Office 
of Solid Waste to Peter Wright of the Monsanto Company which can be accessed 
through the Internet at "www.epa.gov/correctiveaction." 
 

I hope this information is helpful. Should you have additional questions, please 
contact Wanda Levine of my staff at 703-308-0438. 
 

Sincerely, 
 
 
 

Elizabeth A. Cotsworth, Acting 
Director 
Office of Solid Waste 

 
 
 


