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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
Washington, D.C.  20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
CLARIFICATION ON WHETHER OR NOT A LABORATORY MUST USE THE 
“SW-846 ‘A’ ORGANIC METHODS”  
 
October 12, 1994 
 
Ms. Stephanie C. Akers 
Quality Assurance Assistant 
Analytical Technologies, Inc. 
11 East Olive Road 
Pensacola, Florida  32514 
 
Dear Ms. Akers: 
 
     I am writing in response to your letter of September 29, 1994, 
inquiring as to whether or not your laboratory must use the "SW-846 
'A' organic methods which were recently promulgated".  The Office 
of Solid Waste believes that the Federal Register Notice of August 
31, 1993, which promulgated Update I (58 FR 46040), is very clear 
in stating that "Any reliable analytical method may be used" to 
meet the requirements of RCRA 40 CFR parts 260 through 270 which do 
not require the use of a specific method for a particular 
application, or the use of appropriate SW-846 methods in general. 
In addition, the Disclaimer and Sections 2.1.1 and 2.1.2 of Chapter 
Two of SW-8-46 allow for flexibility in using methods already 
included in SW-846.  
 
     However, as a chemist, I do not understand why your laboratory 
would not wish to use the most current methods available. If you 
have any additional questions, please call me at 202-260-4761.  
 
Sincerely, 
Barry Lesnik, Chemist 
OSW-Methods Section (5304) 
RCRA Organic Methods Program Manager 
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--------------------------------------------------------------- 
Attachment 
--------------------------------------------------------------- 
Analytical Technologies, lnc.  
11 East Olive Road 
Pensacola, Florida  32514   
(904) 474-1001 
 
September 29, 1994 
 
Mr. Barry Lesnik, Chemist 
Methods Section (OS-331) RCRA Organic Methods Program Manager 
USEPA  
Washington, DC 20460 
 
Dear Mr. Lesnik: 
 
I have a question regarding the SW-846 "A" organic methods which 
were recently promulgated. Do we, as a laboratory, have a choice 
as to whether or not we use the new methods, or may we continue 
to use the original methods? 
 
Please respond in writing so-I may have documentation of your 
reply. 
 
Thank you for your time. 
 
Sincerely, 
Stephanie C. Akers 
Quality Assurance Assistant 
 
cc: K. S. Hered - QA Manager 
    O. Taffe - QA Assistant 
 


