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GROUNDWATER MONITORING VARIANCE REQUIREMENTS 
 
SUBJECT:  Ground-Water Monitoring Variance Requirements 
 
FROM:     Marcia Williams, Director 
          Office of Solid Waste (WH-562) 
 
TO:       Conrad Simon, Director 
          Air and Waste Management Division (2AWM) 
 
This memorandum is in response to your memorandum of 
May 29, 1985, concerning the possibility of a ground-water 
monitoring variance at the CECOS site in Ponce, Puerto Rico 
(EPA I.D. Number PRD000010231).  The variance your memorandum 
describes is based on engineered safeguards at the waste 
management unit.  The standards for ground-water monitoring 
variances based on engineered structures for landfills 
operating under permits are set by new Section 3004(p) of 
the Resource Conservation and Recovery Act.  As EPA explained 
in the preamble to the final "codification" rule for the 1984 
RCRA amendments, Section 3004(p) invalidated the "engineered 
structures" variance regulations for land disposal units EPA 
promulgated on July 26, 1982, and substituted more stringent 
standards.  See 50 Fed. Reg. 28716-28717 (July 15, 1985). 
 
The "codification" rule deleted the existing variance 
rules for landfills in 40 C.F.R. 264.302.  It inserted the new 
variances standards required by the statute in 40 C.F.R. 
264.90(b)(2) (copy attached).  This regulation also delegates 
the authority to grant variances to the Regional Administrators. 
 
The standards you have outlined in your memorandum resemble, 
but do not precisely match the new variance regulations.  For 
example, the regulations also require the Regional Administrator 
to find, to a reasonable degree of certainty, that the unit will 
not allow migration of hazardous constituents beyond the outer 
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layer of containment before the end of the post-closure care period. 
You will need to evaluate the Ponce landfill against the regulatory 
requirements.  The regulation does not appear to grant the Regional 
Administrator authority to impose more stringent requirements. 
 
If you or your staff have any questions concerning this 
matter, please telephone Bob April of my staff (FTS-382-4654). 
 
Attachment 
 
 


