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SPENT SOLVENT MIXTURE (NALCAST 6015/WATER/WAX) 
 
Mr. Martin H. Lewis 
Smith & Schnacke 
Suite 2250 
41 S. High Street 
Columbus, Ohio  43215-6199 
 
Dear Mr. Lewis: 
 
This letter responds to your inquiry of June 14, 1985, 
regarding the regulatory status of a solvent mixture (Nalcast 
6015, water and wax) and residue from a water-wall paint spray 
booth in which solvent-based paints are sprayed. 
 
First, you are incorrect in stating that Nalcast 6015 (used 
in the removal of wax) is considered a process waste when 
intended to be discarded.  Since Nalcast 6015 is used as a 
"solvent" (i.e., to clean wax from metal parts) it is considered 
"spent solvent" when it has served its intended purpose and can 
no longer be used without further processing.  However, you are 
correct in stating that under the current hazardous waste 
regulations, spent solvent mixtures are not regulated, unless 
they exhibit one or more of the characteristics of hazardous 
waste (i.e., ignitability, EP toxicity, reactivity, and 
corrosivity). 
 
At this time, the spent solvent listings pertain only to the 
technical grade or the pure form of the solvent, thus, solvent 
mixtures remain unregulated.  On April 30, 1985, the Agency 
proposed to close this regulatory loophole by expanding the 
universe of wastes considered "spent solvents" to include solvent 
mixtures containing ten percent or more of one or more listed 
solvents (see enclosed Federal Register notice).  When this rule 
becomes final, Nalcast 6015, when spent or discarded, will be 
considered a listed hazardous waste.  In addition the Nalcast 
6015/water/wax mixture also will be considered hazardous waste 
based on the provision in the "mixture rule" (40 CFR 
261.3(a)(2)(iii) which states that a mixture of solid waste and 
hazardous waste is considered "hazardous waste." 
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With respect to the water-wall spray booth residue, these wastes 
are not hazardous waste unless they exhibit one or more of the 
characteristics of hazardous waste.  As you correctly stated, 
solvent-based paints are not listed hazardous waste when 
discarded nor are they covered under the spent solvent listings. 
The listings do not apply to waste streams where solvents are a 
contaminant. 
 
I trust that this letter adequately responds to the 
questions raised in your letter.  Should you have additional 
questions, please call Jacqueline Sales, of my staff, at (202) 
382-4807. 
 
Sincerely, 
 
 
Eileen Claussen 
Director 
Characterization and 
   Assessment Branch 
 
 
Enclosure 
 
 


