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Laura Belden 
Regulatory Affairs Specialist  
USPCI 
Suite 400 South 
2000 Classen Center Building  
Oklahoma City, Oklahoma 73106 
 
Dear Ms. Belden: 
 
This is in response to your letter of May 12, 1989 to Joshua  
Sarnoff of the Office of General Counsel.  You requested that EPA  
clarify an April 1987 Hotline report on 1,1,1-trichloroethane  
(TCA) contained in a sand-metal-solvent mixture, created from  
degreasing metal parts in TCA, grinding the parts, and filtering  
the cooling fluids.  EPA continues to believe that this waste  
stream does not meet the F001 listing description. 
 
The sand-metal-solvent mixture is a process waste stream  
contaminated with solvent, not a spent solvent waste or a mixture 
of wastes with spent solvents.  The Agency clarified the scope of  
the spent solvent listings on December 31, 1985 (50 FR 53316), 
and clearly indicated that listed spent solvent wastes do not  
include such process wastes.  Further, unless these process  
wastes are characteristically hazardous (see 40 CFR 261.20 - 
261.24), the waste minimization certification of RCRA Section  
3002(b) does not apply.  Please be aware that states may have  
more stringent hazardous waste regulations. 
 
Thank you for your inquiry.  If you have any further  
questions, please contact the RCRA/Superfund Hotline at  
(800)424-9346. 
 
Sincerely,  
 
 
Devereaux Barnes  
Director  
Characterization and  
Assessment Division  


