
  RO 11207 
 

9453.1986(08) 
 
DEC 22 1986 
 
Mr. J. Alex Barber 
Director 
Division of Waste Management 
Commonwealth of Kentucky 
Department for Environmental Protection 
Fort Boone Plaza 
18 Reilly Road 
Frankfort, Kentucky  40601 
 
Dear Mr. Barber: 
 
My apologies for the delay in getting back to you on your 
letter of August 27, 1986, concerning the treatment of hazardous 
waste in a generator's accumulation tanks and containers. 
 
As you know, the Agency state in the preamble to the final 
small quantity generator regulations in the March 24, 1986, 
Federal Register that treatment could occur in a generator's 
accumulation tanks and containers without a permit, provided the 
treatment was performed strictly in accordance with 40 CFR 262.34. 
While I can appreciate the points you raise in your letter with 
respect to consistency of interpretation, I believe that this 
policy discussion was, and remains, appropriate for several 
reasons. 
 
First, while it appears on the surface to be a major shift 
in policy, it represents a long-standing opinion of our office of 
General Counsel that consistency dictates that treatment and 
storage which is regulated identically at permitted facilities 
also be regulated identically at generation sites. At this time, 
we do not have special treatment standards in the regulations for 
any treatment activities except for incinerators.  Thus, when we 
permit treatment facilities, or permit storage facilities, the 
identical standards apply.  If the storage or treatment occurs in 
a tank, the tank standards must be met.  If the activity occurs in 
a container, the container standards apply.  If is true that 
additional permit requirements, including financial responsibility 
and corrective action, are imposed at both treatment and storage 
facilities where permitting is required and I fully agree that  
this appropriate. 
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While we have differentiated in the regulations between long 
term storage and accumulation at generation sites, they are 
nevertheless at their core identical activities.  We have chosen 
to exempt from permitting requirements (as well as associated 
financial responsibility and corrective action provisions) storage 
(i.e., accumulation) which occurs at generation sites for less 
than 90 days (or 180 or 270 days in the case of small quantity 
generators).  Since the regulations do not impose additional 
standards for treatment when it occurs in a storage facility, 
there is no basis for regulating treatment at an exempt storage 
facility. 
 
Whether or not the §262.34 exemption from permitting for 
storage, as well as treatment, is appropriate is an issue which 
we are now beginning to re-examine.  As you know, we published 
an advance notice of proposed rulemaking on July 1, 14, 1986, which 
sought comment on various aspects of the exemption.  Should we 
change the §262.34 regulations for on-site accumulation, it 
would of course affect the status of treatment as well.  Similarly, 
if we develop treatment standards for additional activities 
which we believe warrant special standards, these activities 
would also lose their exemption from permitting. 
 
We ultimately chose to communicate this legal interpretation 
in the small quantity generator regulations because we believe 
that it is essential that treatment not be unduly discouraged 
under our regulations, particularly at a time when disposal 
options are being severely limited under a variety of statutory 
and regulatory provisions.  In particular, we were concerned that 
a substantial amount of treatment was occurring at generator 
sites which were unregulated prior to the September 22, 1986 
effective date for small quantity generator regulations.  It was 
important to clearly state the Agency's position on this matter. 
 
As a practical matter, although this policy will allow 
some treatment which has been carried out without a permit up 
to this point to continue, we believe it will have little or 
no impact at permitted or interim status treatment facilities. 
While permitted or interim status treatment units at generator 
sites may now become strictly accumulation units and thus 
exit the permit process, we would assume that these tanks or 
containers have not been operated strictly in accordance with 
the accumulation provisions in the past (e.g., emptied every 
90 days) and thus have been legitimately and appropriately brought 
into the permit system.  Furthermore, exiting the permit 
process must be accomplished strictly in accordance with the 
procedures already established (e.g., in compliance with the 
closure rules.) 
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Again, let me assure you that I understand your misgivings 
with respect to this discussion.  However, I must also point out 
that it is our position that this is and has been the legal  
situation with respect to treatment in accumulation tanks and 
containers since the §262.34 provisions were promulgated. 
 
I hope that this has helped to clarify our position on this 
issue.  If you wish to discuss the issue in more detail, please 
feel free to contact Maureen Smith in the Office of General 
Counsel at (202) 382-7703 or Bob Axelrad, of my staff, at (202) 
382-4769. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Marcia Williams 
Director 
Office of Solid Waste 
 


