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Groundwater Protection Standards 
 
1.  Question:  Do the definitions of "uppermost aquifer"  and 
"aquifer" include the top most saturated clay layer even though 
that stratum is not used as a groundwater resource? 40 CFR 260.10. 
 
Answer:  The 26 July 1982 preamble suggests that "significant 
yield" of groundwater is determined on a case by case basis, 
depending on site specific factors.  Significant yield in the 
Southwest is likely to be a much lower quantity than significant 
yield in the East.  In addition, the flow from a number of well  
systems can be totaled in order to reach the level of significance. 
Thus, if the saturated clay layer can produce a significant yield 
of groundwater from a single well or from a combination of  
wells, then that layer may meet the definition of an aquifer. 
If that layer is also the formation nearest to the natural ground 
surface or is hydraulically interconnected to such a surface, 
it meets the definition of uppermost aquifer. 


