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LABORATORY SAMPLE EXCLUSION APPLICABILITY TO SAMPLES AND 
WASTES FROM LABORATORY ANALYSIS - DIOXIN 
 
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
APR 30 1987 
 
Mr. Gordon Davidson 
Project Manager for Environmental 
  Affairs 
IT Corporation 
600 Maryland Avenue, S.W. 
Washington, D.C.  20024 
 
Dear Mr. Davidson: 
 
This is in response to your April 9, 1987, letter in 
which you request authorization to transport laboratory 
samples and associated laboratory wastes contaminated with 2, 
3, 7, 8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin from your Knoxville 
laboratory back to the Diamond Shamrock Lister Avenue site. 
You state that the samples originated from the clean-up 
associated with this site. 
 
It is my understanding, from a telephone conversation 
between you and Doreen Sterling of my staff, that you are 
unsure if the waste in question is actually covered by the 
Dioxin Listings.  You are, however, therefore, assumes that 
the waste in question is a "hazardous waste". 
 
According to 40 CFR 261.4(d), a laboratory may transport 
a sample, which is collected for the sole purpose of testing 
to determine its characteristics or composition, back to the  
sample collector.  No approval from the Environmental Protec- 
tion Agency (EPA) is required for this action.  However, 
once the sample is received at the Lister Avenue site, it  
must be managed as a hazardous waste. 
 
You also stated in your telephone conversation with 
Doreen Sterling that the associated wastes in question include 
lab solvents, protective gear, etc.  which were used during 
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analysis.  These wastes are not covered by the provisions of 
Section 261.4(d).  Rather, these materials either are listed 
hazardous waste (i.e., spent solvent) or contain a listed 
hazardous waste (i.e., protective gear) and must be managed 
as if it were an acute hazardous waste.  However, if the 
material that contain listed hazardous waste are decontaminated 
such that they no longer contain the listed waste, they are 
no longer subject to Subtitle C regulations.  Any rinsate, 
generated during cleaning would, however, be an acute hazardous 
waste via application of the mixture rule (CFR 261.3(a)(2). 
 
If you have any further questions, please contact Doreen 
Sterling of my staff at (202) 475-6775. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Marcia E. Williams 
Office of Solid Waste 


