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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
July 9, 1992 
 
Mr. John C. Chambers, Jr. 
McKenna & Cuneo 
1575 Eye St. N.W. 
Washington, D.C. 20005 
 
Dear Mr. Chambers: 
 
     Thank you for your letter of May 14, 1992 regarding the 
regulatory status of coal tar distillates manufactured by Koppers 
Industries, Inc. I apologize for the delay in responding to your 
earlier inquiries.  
 
     According to the facts stated in your letter, the coal tar 
distillate produced by Koppers is sold to steel manufacturing 
facilities for material recovery value and fuel use. In a typical 
coal tar manufacturing operation, several product streams are 
produced, including distillate oils. Some of the distillate oils 
are formulated to meet fuel specifications and sold into fuel 
markets. You stated that Koppers had been selling the oils ("middle 
oils") into the fuel market for over fifty years, and that the heat 
value typically ranged from 149,000 btu to 155,000 btu per gallon.  
 
     From the facts that you have provided us, we have concluded 
that coal tar distillate marketed for fuel use is a co-product 
rather than a waste. This judgement is based upon the historical 
use of the substance as a fuel and the fact that it is apparently 
manufactured to specifications.  
 
     We also wish to clarify that this interpretation is consistent 
with the Agency's pending proposal to list certain coke by-product 
residues as hazardous wastes. As we understand your description of 
the material, it is different from wastes the Agency proposed to 
list as hazardous in the coke by-products listing determination (56 
FR 35787, July 26, 1991). In that notice, the Agency proposed to 
list various storage and distillation residuals (i.e., tank 
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bottoms, distillation bottoms, etc.) and not distillate products. 
Your client's product is a coke by-product process distillate, not 
a residue. Moreover, unlike the residues EPA proposed to list, it 
has an historical use as a fuel product Thus, the interpretation in 
this letter does not reflect any inconsistency with interpretations 
discussed in the proposed coke by-products listing determination.  
 
     In addition, this letter addresses only the status of the 
distillate itself. If the distillate were to be mixed with 
hazardous waste, the mixture would normally become a hazardous 
waste-derived fuel subject to applicable regulations found 
principally in 40 CFR Part 266 Subpart H.  
 
     This interpretation reflects only the federal regulations. 
States with authorized RCRA programs have the authority to make 
regulatory determinations about the materials which constitute 
solid and hazardous wastes under their programs, and they may 
impose more stringent requirements. I urge you to contact each 
State in which your company conducts operations to ascertain their 
requirements.  
 
     l thank you very much for your patience. If you have any 
questions, please contact Marilyn Goode of my staff at (202) 260- 
8551.  
 
Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance, Director 
Office of Solid Waste 


