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Mr. Herbert Schall

Dlubak Glass Company
11567 Co. Hwy 110

Upper Sandusky, Ohio 43351

Dear Mr. Schall:

Thank you for your emails of August 4, 2006 and August 23, 2006 to Mr. Robert Tonetti
and Ms. Marilyn Goode regarding our recently published final rule on cathode ray tubes
(CRTs)(71 FR 42928, July 28, 2006). This rule modifies regulatory requirements under the
Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) for CRTs sent for recycling.

In your email of August 4, 2006, you described your storage practices and requested
clarification about how the rule would affect those practices. You also requested clarification
about the regulatory status of glass received at your facilities that is not from end-of-life, post-
consumer channels (i.e., unused CRTs that are received from manufacturers). In your August
23, 2006 email, you also requested confirmation that sorted CRT glass exported for recycling is
not subject to the export requirements of the CRT rule.

With respect to unused CRTs that you receive from manufacturers, these materials are
not regulated by EPA when recycled because they are considered unused commercial chemical
products being reclaimed. Therefore, as long as the unused CRTs or glass from the unused
CRTs are kept segregated from used CRTs or glass from used CRTs, they would not be
regulated under RCRA. If the materials are mixed with regulated materials, the combined
materials would be subject to the applicable provisions of the CRT rule. For a discussion of the
status of unused CRTs, see the preamble of the final CRT rule at 71 FR 42928, 42929.

With respect to glass from used CRTs, storage practices required under the rule depend
on how the glass is classified. Generally, CRT glass that has been removed from monitors and
sorted is classified as “processed CRT glass.” Such glass has been broken, separated, and sorted
or otherwise managed (for the definition of “CRT processing,” see 40 CFR 260.10). Under 40
CFR 261.39(c), this glass, if it is sent to a CRT glass manufacturer or a lead smelter, is not
subject to any storage requirements other than the requirement that it not be speculatively
accumulated as defined in 40 CFR 261.1(c)(8). Therefore, such glass could be stored outdoors
on concrete surfaces as long as the speculative accumulation time limits are not exceeded. It is
also not subject to the requirements of 40 CFR 261.39(a)(5) for CRTs exported for recycling.



We note that the information presented in this letter applies to the federal hazardous
waste program. Most state regulatory agencies are authorized to implement the hazardous waste
program in lieu of the federal program, and state regulations may be more stringent than federal
regulations. In addition, except for the export requirements of 40 CFR 261.39 (a)(5), which go
into effect on January 29, 2007, the requirements of the new federal rule do not go into effect in
authorized states until the states pick up the new rule. You should therefore contact the
appropriate state regulatory agency to ascertain the requirements applicable to your operations.

I hope this letter addresses your concerns. If you have any further questions, please
contact Marilyn Goode of my staff at 703-308-8800.

Smcerely,

Robert Delllnge?f)'-:ctor

Hazardous Waste Identification Division





