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REQUIREMENTS FOR ANALYSIS OF APPENDIX VIII CONSTITUENTS IN 
GROUNDWATER 
 
SUBJECT:  Requirements for Analysis of Appendix VIII 
          Constituents in Groundwater 
 
FROM:     Marcia Williams, Director 
          Office of Solid Waste (WH-562) 
 
TO:       Stephen R. Wassersug, Director 
          Hazardous Waste Management Division (3HWOO) 
 
Your memorandum of September 20 relating the problems associated 
with the analysis of Appendix VIII constituents in ground water 
raises a number of valid concerns.  The adequacy of the current 
SW-846 methods for routine determinations of all constituents is 
being evaluated, and the rationale for requiring a complete 
Appendix VIII analysis in ground water is being reexamined. 
 
As you know, the existing permit regulations (§270.14(c)(4)) 
require the permit applicant to identify the concentration of 
each Appendix VIII constituent in any plume of contamination. 
In response to numerous requests for selective waivers of the 
regulatory requirements, the Office of Enforcement and Compliance 
Monitoring (OECM) and OSWER issued a joint memo to the Regions 
(Price/Thomas, August 16, 1984).  This memorandum, however, only 
exempted a small number (21) of the 375 Appendix VIII constituents 
from monitoring requirements through enforcement discretion, 
based on the constituents' instability in water or the lack of 
EPA-accepted, standardized test procedures.  The Agency has also 
proposed to eliminate the need to test for these substances in 
ground water in a proposed rule (49 FR 38786, October 1, 1984). 
 
Currently, several Agency activities are underway that should 
address many of the concerns outlined in your memorandum.  A 
workgroup has been formed to examine the need for changes in 
the regulatory requirement for the analysis of all Appendix VIII 
constituents.  In order to justify a regulatory amendment, the 
workgroup is gathering data and considering several options that 
may lead to a more limited set of parameters for ground-water 
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analysis.  This work and the subsequent regulatory development 
process could lead to a proposed rule by late 1986, and the promul- 
gation of a final rule a year later.  For more details on the 
progress of the Appendix VIII workgroup, contact Bob April, Land 
Disposal Branch (382-4684). 
 
In support of the workgroup effort the Agency is examining which 
constituents (beyond those cited in the Price/Thomas memorandum) 
should be dropped from the monitoring requirement because of 
instability in water or lack of analytical methods.  Methods 
evaluation work is also underway to support promulgation of the 
analytical methods assigned to the Appendix VIII constituents in 
the rule proposed on October 1, 1984.  Additional methods evaluation 
is being conducted through the Superfund program and the Ground- 
Water Monitoring Task Force.  Any questions concerning these 
efforts, or other questions on the adequacy of current EPA methods, 
should be directed to Paul Friedman, Studies and Methods Branch 
(382-4796). 
 
The current regulations are very specific in requiring that each 
Appendix VIII constituent be determined.  Therefore, a strict 
reading of the regulations would not allow either of the alterna- 
tives put forward by the Army to be deemed acceptable under 
current EPA policy.  The Agency is aware of the implementation 
problems involved in permit issuance that arise from the current 
rigid regulatory approach.  Other Regions are also wrestling 
with the implementation questions you are facing in Region III. 
For assistance in resolving permit-related Appendix VIII questions, 
you may contact Bob Kayser of the Permit Assistance Team (382-4536). 
 
As noted above, any regulatory changes in the Appendix VIII 
monitoring requirement would not become effective until the end 
of 1987.  I realize, however, that permitting needs are more 
immediate.  As increasing numbers of facilities are required to 
submit Appendix VIII analyses, the lack of a realistic policy 
may create a slowdown in the permitting process as well as 
inconsistent compliance. 
 
Therefore, I have initiated efforts by OSW to expand the number 
of Appendix VIII constituents exempted from ground-water monitoring 
requirements beyond those listed in the proposed rule of October 
1, 1984.  I intend to issue some form of interim guidance early 
next year.  In addition, I have made the completion of the tasks 
supporting a regulatory change a high priority. 
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Finally, in regard to your concern about whether the Army facility 
can certify compliance with applicable ground_water monitoring 
requirements by November 8, I would refer you to the Federal 
Register notice of September 25, 1985 (50 FR 38948).  That notice 
indicates that the applicable requirements are those in Part 
265.  Therefore, compliance with Part 264 or 270 requirements 
involving Appendix VIII should not be an issue for certification. 
 
cc:  Waste Management Division Directors, Regions I, II, and IV-X 
     Bruce Weddle 
     Jack Lehman 
     Eileen Claussen 
     Peter Guerrero 
     Terry Grogan 
     Bob April 
     Bob Kayser 
     Paul Friedman 
     Dave Friedman 
     Lloyd Guerci 
     Mike Barclay 
     Mark Greenwood 
     Ephraim King 
 
 


