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MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Permitting of Incinerators 
 
FROM:     Bruce Weddle, Director 
          Permits and State Programs Division (WH-563) 
 
TO:       Sam Becker, Chief 
          Hazardous Waste Compliance Branch, Region VI (6H-C) 
 
I am writing in response to your memorandum of May 7, 1986, 
in which you requested guidance on whether a RCRA permit for a 
hazardous waste incinerator under interim status could be issued 
prior to the performance of the trial burn.  Although the regula- 
tions are silent on this issue, the intent of the regulation is 
to require performance of the the trial burn and receipt of 
trial burn data prior to permit issuance for existing incinerators. 
This issue was discussed with Henry Onsgard of your staff on 
May 22, 1986, and this memorandum confirms in writing that Agency 
policy is to require performance of the trial burn prior to 
permit issuance. 
 
As you know, the regulations require the Director to set 
permit conditions such that the incinerator will comply with the 
performance standards of Part 264 Subpart O (�270.62).  Results 
of the trial burn (or data in lieu of the trial burn) are the 
critical piece of information in setting these conditions.  Estab- 
lishing permit conditions this way provides for maximum protection 
of human health and the environment since the permit conditions 
will be based on actual performance information, rather than 
theoretical conditions.  Except in rare cases, we do not foresee 
why existing incinerator facilities would not be able to provide 
this information since these facilities have had ample time to 
obtain performance data and have known that such information 
will be necessary to obtain a permit. 
 
One case when it may be appropriate to permit an interim 
status incinerator prior to performance of the trial burn 
is where the unit requires major modifications.  In this 
case, the permit should be issued as though the unit were a 
new incinerator.  The permit must specify the allowed operating 
conditions in accordance with the appropriate portions of 
§§270.62 and 264.344 (c). 
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Please contact Robin Anderson (FTS 382-4498) of my staff if 
you have further questions on this issue. 
 
cc:  Art Glazer 
     Robin Anderson 
     Hazardous Waste Branch Chiefs, Regions I-V, VII-X 
     Incinerator Permit Writer's Workgroup 
 
 


