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Mr. Ritchey Vaughn 
Quicksilver Products, Inc. 
200 Valley Drive, Suite 1 
Brisbane, California  94005 
 
Dear Mr. Vaughn: 
 
I am writing in response to your request for a definitive 
opinion on whether discarded fluorescent and mercury vapor lamps 
would be classified as a hazardous waste under Section 261.24 of 
the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) regulations. 
 
With only date you submitted, it is not possible for me 
to give you a definitive answer to your question.  For example, 
using the data presented on he GE MVR1000/VBU lamp as a worst 
case, the amount of mercury that is potentially available is 
223 mg/kg of waste.  If all the mercury was extracted into the 
Extraction Procedure (EP) extract during the test, this would 
yield an extract concentration of 11.3 mg/1.  However, mercury 
is a relatively inert metal, with respect to reactivity toward 
nonoxidizing acids such as the acetic acid used as the extraction 
medium in the EP.  In addition, while mercury has a relatively  
high solubility in water (compared to most metals), it solubility 
is only .02 mg/1 which is substantially below the regulatory 
threshold of .02 mg/1. 
 
While I do not believe that either fluorescent or mercury 
vapor lamps would be hazardous waste under the RCRA regulations, 
actual EP testing would have to be conducted before any definite 
conclusion could be drawn.  You should keep in mind, however, that 
RCRA is a State administered program in those States that have 
applied for and received authorization.  In such States it is the 
State program which must be adhered to.  Some States have more 
stringent regulations than those of the Federal Program.  Thus, 
it is possible that a State may elect to regulate a waste as a 
hazardous waste based on its total mercury content and not on 
leachable mercury.  California may be one such State.  I recommend 
you contact the California Department of Health Services for 
State-specified regulations. 
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If you have any further questions, please feel free to call 
me at (202) 382-4770 or you may call the RCRA/Superfund Hotline at 
(800) 424-9346. 
 
Sincerely yours, 
 
David Friedman 
Manager 
Methods Program 
 
 
 
bcc: E. Claussen 
       A. Corson 
       S. Weil 
       M. Strauss 
       K. Conners 
       Hotline 
 


