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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
SEP 20 1985 
 
PERFORMANCE AND PERMITTING STANDARDS IN 3004(B), PROHIBITION  
OF THE PLACEMENT OF HAZARDOUS WASTE IN SALT DOMES 
 
SUBJECT:  Performance and Permitting Standards Relating to  
          Section 3004(b), the Prohibition of the Placement 
          of Hazardous Waste in Salt Domes.  
 
FROM:     Marcia Williams, Director  
          Office of Solid Waste (WH-526B) 
 
TO:       Allyn M. Davis, Director  
          Air and Waste Management Division (6AW) 
 
This is in response to your June 27, 1985, memorandum  
concerning a permit application from the United Resource Recover,  
Inc.  (URR) of the Texas Department of Water Resources (TDWR) 
that involves the injection, through a well, of hazardous  
waste into a salt dome.  
 
Section 3004(b) of the Resources Conservation and Recovery  
Act (RCRA)  contains strict controls on the placement of  
hazardous waste in underground formations (i.e., salt dome  
formations, salt bed formations, underground mines and caves).  
The requirements of Section 3004(b) that are applicable to  
the URR proposal depend on whether the hazardous waste falls  
into one or two categories.  
 
Section 3004(b)(1) states that the placement of noncon- 
tainerized (or bulk) liquid hazardous waste into underground  
formations of these types is prohibited until:  (1) the  
Environmental Protection Agency (EPA) has determined, after  
notice and opportunity for hearings on the record in the  
affected areas, that such placement is protective of human  
health and the environment; (2) EPA has promulgated performance  
and permitting standards for such facilities under Subtitle  
C; and (3) a RCRA permit has been issued for the facility.  
Section 3004(b)(2) states that the placement of containerized  
liquid hazardous waste and all nonliquid hazardous waste in  
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these underground formations is prohibited until a RCRA permit  
has been issued for the facility.  Congress intended the  
term "placement" to cover all types of hazardous waste handling,  
including the use of salt domes for disposal, temporary  
storage or as treatment chambers.  See 129 Congressional  
Record 98139 (daily ed. Oct. 6, 1983) (section-by-section  
analysis of Breaux amendment); id. at H8141 (statement of  
Rep. Forsythe).  
 
Therefore, the determination of whether the wastes  
the URR proposes to inject into salt dome caverns are either  
liquid or nonliquid is of critical importance.  We believe  
that Congress intended the term "liquid" in Section 3004(b)(1)  
to include both liquids and free liquids.  Based on the legislative  
history regarding the term "placement" cited above, we interpret  
the prohibition on liquids to extend to wastes that are liquids  
when placed into a salt dome for further treatment, including  
solidification.  
 
The legislative history of Section 3004 indicates that  
Congress intended EPA to develop a uniform definition of  
"liquid" and to prescribe a test for liquids and free liquids  
that is applicable regardless of the method of placement of  
hazardous waste.  See S. Rep. No. 284, 98th Cong., 2d Sess.  
22 (1983); 129 Congressional Record H8139 (daily ed. Oct. 6,  
1983) (section-by-section analysis of Breaux amendment); id. 
at H8141 (statement of Rep. Forsythe).  
 
On April 30, 1985, we published a final rule including  
a methodology for determining the presence of free liquids  
in hazardous wastes.  This methodology is known as the paint  
filter liquids test (Method 9095).  The preamble to the  
April 30, 1985, rule identified several uses for the paint  
filter test within the Federal hazardous waste regulatory  
program.  Although the use of the paint filter test for  
determining the presence of noncontainerized or bulk liquid  
hazardous waste for the purpose of compliance with Section  
3004(b) was not referred to in that preamble, based on the  
language and legislative history of Section 3004, we believe  
that the paint filter test is entirely appropriate for this  
purpose and recommend its use.  
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Therefore, we believe that any noncontainerized or bulk  
hazardous waste that does not pass the paint filter test  
(i.e., it is a liquid due to the presence of free liquids) 
is prohibited by Section 3004(b)(1) from being placed in a  
salt dome cavern.  This prohibition is in effect until EPA; 
(1) has determined, following notice and hearings, that such  
placement is protective of human health and the environment,  
(2) has issued performance and permitting standards for such  
facilities, and (3) has issued a permit.  
 
For hazardous wastes other than noncontainerized or bulk  
liquid hazardous wastes (as determined using the paint filter  
test), Section 3004(b)(2) allows placement in a salt dome or  
other underground formation provided that a RCRA permit has  
been issued.  With reference to the URR proposal, the waste  
stream must pass the paint filter test at the point just  
prior to its being injected underground.  
 
At present, EPA has permitting rules for underground  
injection wells (Part 144) that can potentially be used for  
permitting the injection of certain hazardous wastes into  
salt dome caverns that are below all underground resources of  
drinking water (USDW).  An Underground Injection Control  
(UIC) Program permit, under Part 144, for a Class I underground  
injection well is considered to be a RCRa permit by rule,  
provided the conditions of 40 CFR §270.60 (which was amended  
on July 15, 1985) are met.  However, the underground injection  
rules apply only to the injection of "fluids."  A fluid is  
defined in Part 144 as "any material or substance which  
flows or moves whether in a semisolid, liquid, sludge, gas,  
or any other form or state."  Therefore, for the purpose of  
permitting the placement of fluid, non-liquid, hazardous  
wastes in  salt dome caverns below all USDWs, the UIC regulations  
can potentially be used at this time.  Under EPA regulations  
(40 CFR §144.13), and under Section 7010 of RCRA, injection  
of hazardous waste into or above a USDW is prohibited.  
Thus, any salt dome into which hazardous waste is injected  
must underline the lowermost USDW. 
 
Currently, it is not clear whether the Agency has permit- 
ting regulations that are fully applicable to the placement  
of nonfluid or containerized liquid hazardous wastes in  
salt domes or other underground formations.  However, we are  
currently developing rules that will create a new Subpart X  
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of Part 264 that could be used for permitting practices,  
other than underground injection, that involve the placement  
of hazardous waste in any form in salt domes and other under- 
ground formations.  We expect to promulgate the Subpart X  
regulations in the fall of 1986.  
 
In summary, EPA, and States that are authorized to issue  
Class I UIC permits, are able to proceed with consideration  
of permit applications for the placement of only fluid,  
nonliquid, hazardous wastes via injection wells into salt  
domes and other underground formations.  Therefore, if URR 
intends to inject only fluid, nonliquid, hazardous wastes,  
then TDWR is authorized to issue a UIC permit that also  
meets the requirements of §270.60.  The UIC permit will  
address the facility from the well head down, including the  
injection zone.  Of course, a RCRA permit is required for any  
surface hazardous waste management units, such as tanks or a  
container storage area, at the facility.  
 
I hope that this information has answered your questions  
on this matter.  
 
 


