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TESTING REQUIREMENTS AND SOLIDIFICATION ISSUES UNDER LAND 
DISPOSAL REQUIREMENTS  
 
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
APR -5 1988 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Facility Testing Requirements and Solidification 
          Issues Under the Land Disposal Restrictions Rules 
 
FROM:     Sylvia K. Lowrance, Director 
          Office of Solid Waste 
 
TO:       Robert L. Duprey, Director 
          Hazardous Waste Management Division, 8 HWM 
          Region VIII 
 
This memo is in response to your memorandum of February 4, 
1988 to Marcia Williams requesting clarification of two key 
provisions of the Land Disposal Restrictions Rules.  The issues 
are related to the testing requirements under 40 CFR 268.7 and 
the use of solidification/stabilization prior to landfilling. 
 
Issue 1   What are the exact testing requirements (appropriate 
          sampling conditions, analytical methods, frequency and 
          data comparisons) under 40 CFR 268.7(c) for off-site 
          commercial disposal facilities receiving land disposal 
          restricted wastes. 
 
As you note, section 268.7 itself does not specify the 
frequency of testing required for disposal facilities receiving 
wastes from off-site (nor does it specify the frequency of 
testing required for treatment facilities or on-site disposal 
facilities).  In particular, the requirements in section 268.7 
only specify the frequency of testing required by generators, 
treatment facilities or land disposal facilities by reference to 
the facility waste analysis plan.  Specifically, section 268.7(c) 
requires that the owner or operator of the treatment or land 
disposal facility must test the waste according to the frequency 
specified in their waste analysis plan.  Those plans may allow 
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the data to be supplied by the generator or treatment facility, 
such determinations being the subject of negotiations between 
the permit writer and the owner/operator during the development 
of the permit. 
 
I would note that the December 1, 1987 Codification rule (52 
FR 45788) does allow the permits to be reopened to incorporate 
HSWA provisions, and this could be used to reopen and modify the 
Waste Analysis Plans to require testing at a specified 
frequency. 
 
We are aware of the potential cost of testing for not only  
the disposal facility, but also for the treatment facility and 
the generator.  We are also aware of the need for adequate data 
for compliance monitoring and enforcement purposes.  Unfor- 
tunately, these factors work in opposite directions, one 
indicating the need for more testing and the other the need to 
minimize the testing burden.  At the time the rules were 
written, we felt that the individual permit writer would be in 
the best situation to determine on a case by case basis the 
appropriate frequency of testing that would best balance those 
opposing factors while remaining in compliance with the general 
parameters outlined under section 264.13 and section 265.13. 
This point is also addressed at 52 FR 21012, Col 2 (June 4, 
1987). 
 
Issue 2   Which wastes restricted under 40 CFR Part 268 Subpart C 
          may be treated at an off-site commercial facility 
          utilizing stabilization/solidification prior to 
          landfilling. 
 
The Agency has not specified methods of treatment for 
restricted wastes with the exception of PCB and most HOC wastes 
under the California List (which must be incinerated).  For 
spent solvent and dioxin containing wastes covered by the 
November 7, 1986 rule (51 FR 40572), the Agency has specified 
performance standards based on a concentration of a hazardous 
constituent in an extract generated using the Toxicity 
Characteristic Leaching Procedure (Appendix I to 40 CFR Part 
268).  While the treatment standards were based on incineration 
of the wastes, the rules do not prohibit stabilization/solidifi- 
cation in order to meet the treatment standard.  On the other 
hand, we do not encourage the solidification of wastes 
containing high levels of organic constituents. 
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California List wastes may not be placed in land disposal 
facilities as liquids with concentrations exceeding the 
statutory levels.  With the exception of PCBs and HOCs, 
stabilization/solidification may be used to treat the wastes, 
converting them to a non-liquid form, after which they may be 
placed in land disposal units.  However, I would call your 
attention to the preamble language in the final California List 
rule (July 8, 1987, 51 FR 25760) on page 25778 dealing with 
dilution, where we note that: 
 
     "Where such physical or chemical changes do not occur, 
     or where hazardous constituents (e.g., metals) are not 
     otherwise immobilized, "solidification" techniques may 
     possibly be considered dilution as a substitute for 
     adequate treatment within the meaning of the section 
     268.3 prohibition." 
 
While this language is not definitive, it does indicate that 
solidification by simple absorption is not what was intended. 
 
Further, the preamble goes on to note that even where 
solidification techniques are not considered dilution, the 
liquids in landfills prohibits remain applicable, and that 
these provisions prohibit certain types of absorbency.  The 
specific document referred to is the "Statutory Interpretative 
Guidance on the Placement of Bulk Liquid Hazardous Wastes in 
Landfills," OSWER Policy Directive #9487.00-2A, June 11, 1986. 
 
Your memorandum raises several other issues with respect to 
the use of solidification that we have tried to address below. 
 
On page 9 of the attachment to your letter, you state 
"Apparently, solidification may be an appropriate treatment 
methodology for F001-F005 solvent/solid/sludge mixtures and 
dilute wastewater HOCs (and F020-F028 dioxin wastes?)." We do 
not specify the methods that are used to meet the treatment 
standards.  The Part 268 regulations do not prohibit solidifi- 
cation for either solvents or dioxins.  As noted above, we are 
not advocating the solidification of wastes containing high 
concentrations of organic constituents.  With respect to the 
dioxin containing wastes, sections 264.317, 264.343 and 265.352 
all deal with special requirements for handling the F020-F023 
and F026-F028 dioxin containing wastes, and to our knowledge, 
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there are no commercial facilities treating or disposing of 
these wastes in the United States. 
 
Dilute HOC wastewaters, on the other hand, may not be 
solidified to take advantage of the two year extension of the 
effective date.  If at the point of initial generation (i.e. 
when the waste first meets the Part 261 listing description or 
first exhibits a Part 261 characteristic of a hazardous waste), 
the wastewaters are greater than 1,000 mg/kg HOCs, solidifi- 
cation cannot be used to make the waste a non-liquid subject to 
the two year extension of the effective date.  In such a case, 
the July 8, 1987 effective date attaches at the point of initial 
generation, and solidification can only be used if it is 
"treatment" and such treatment succeeds in lowering the 
concentration below the 1,000 mg/kg statutory prohibition level 
(which is applicable in the case of HOCs to both liquid and 
non-liquid hazardous wastes. 
 
Section 268.41 does not require the use of the TCLP and 
GC/MS.  In some cases, a total waste analysis could be used for 
the F001-F005 solvent to show compliance with the requirements 
of section 268.41.  If the results of the total waste analysis 
are less than 20 times the applicable Table CCWE concentration, 
then the concentration in the waste extract cannot be greater 
than the Table CCWE concentration.  We agree that the require- 
ment in the TCLP that the waste be ground or crushed does limit 
the usefulness of stabilization for organics since no physical 
or chemical reaction is likely to be occurring.  This is not, in 
our view, an unfortunate result. 
 
If the treatment standards or statutory levels are set as 
total waste concentrations, then the total waste must be 
analyzed, and not just an extract developed using the TCLP. 
 
Finally, we are not aware of any easy surrogate tests that 
provide any realistic information about Table CCWE or California 
List HOC constituents.  TOC and TOX tests do provide an upper 
limit in that if the TOC or TOX concentrations are below the 
relevant standard, then the waste must pass that standard, since 
the standards are based on a subset of the constituents measured 
by the TOC or TOX test.  However, we realize that if the results 
of the tests are greater than the regulatory levels (e.g. 1,000 
mg/kg HOCs), we still know nothing about the actual levels of 
the constituents of concern, which may in fact be below the 



RO 13178 

concentrations of concern. 
 
If you have further questions, please contact Stephen Weil, 
Chief of the Land Disposal Restrictions Branch, on FTS 382-4770. 
 
cc:  Regional Waste Management Division Directors 
     Steven Silverman, OGC 
     Bruce Potoka, OWPE 
     Gary Jonesi, OECM 
 


