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TREATMENT STANDARDS FOR CERTAIN MIXED RADIOACTIVE WASTES 
 
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
DEC 27 1990 
 
Mr. Kevin S. Dunn 
Project Manager 
Environmental Policy Center 
Law Companies Environmental Group 
1828 L Street, N.W., Suite 711 
Washington, D.C.  20036 
 
Dear Mr. Dunn: 
 
This letter is in response to your letter dated November 16, 1990 requesting 
clarification on certain issues regarding treatment standards for certain 
mixed radioactive wastes. 
 
With regards to Question 1 (as referred to in your letter), "placement in a 
heavy stainless steel box and welding the box closed" would not be considered 
to comply with the standard identified as "MACRO" in 268.42 Table 1 (55 FR 
22693 (June 1, 1990).  This standard is quits clearly described in regulatory 
language in Table 1 as "Macroencapsulation with surface coating materials 
such as polymeric organics (e.g., resins and plastics) or with a jacket of 
inert inorganic materials to substantially reduce surface exposure to 
potential leaching media.  Macroencapsulation specifically does not include 
any material that would be classified as a tank or container according to 40 
CFR 260.10" (emphasis added).  Paraphrasing the regulatory language, 
compliance with the macroencapsulation standard explicitly prohibits 
containerization of wastes or materials in a tank or container meeting the 
regulatory criteria under the 40 CFR 260.10. 
 
This is not the same situation as where the U.S. Naval Nuclear Propulsion 
Program wanted to land dispose defueled submarine reactor compartments.  The 
information provided by the Navy indicated that the "Jacket of inert 
inorganic materials" (i.e., the stool surrounding the lead) could 
"substantially reduce surface exposure to potential leaching media" and that 
due to their size and structure these compartments would not be classified an 
a tank or container according to the definitions in 40 CFR 260.10.  EPA 
purposely modified the proposed standard for D008 radioactive lead solids to 
include "Jackets of inorganic materials" in order to specifically account for 
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these submarine reactor compartments.  EPA felt that it was necessary 
to add the language to the definition of macroencapsulation to prevent the 
"jacket of inorganic material" from being interpreted as including materials 
that are merely containers or drums. 
 
With regards to the plastic coated, lead lined gloves in Question 2 of your 
letter, they would be considered to comply with the standard identified as 
"MACRO" provided that none of the lead is exposed (i.e., the entire surface 
of the lead is coated) and provided that the coating provides a substantial 
reduction in surface exposure to potential leaching media (i.e., the gloves 
should not be expected to be exposed to physical, chemical, or thermal 
conditions where the integrity of the surface coating could likely be 
breached).  With regards to the lead weights in Question 2, the wastes may be 
considered to meet the specified method of "MACRO", as generated, provided 
the stainless steel surrounding the lead weights does not meet the definition 
of a tank or container and provided a substantial reduction in surface 
exposure to potential leaching media can be determined. 
 
The standard identified as "MACRO" currently applies only to D008 wastes 
fitting the description of "Radioactive Lead Solids" as defined in Table 3 of 
268.42 (55 FR 22700, (June 1, 1990)) (e.g., those wastes containing elemental 
lead forms of lead or that act specifically as radioactive shielding).  This 
standard is currently not applicable to the D006 wastes referred to in 
Question 3.  These D006 wastes would have to comply with the 
concentration-based standard for D006 which is based on a TCLP analysis.  
Verification of compliance with this standard would require crushing or 
grinding of the material and compliance cannot be achieved by dilution.  
Thus, macroencapsulation processes would not comply with existing BDAT 
standards for metals. 
 
Other than a treatability variance your D006 waste may be macroencapsulated 
if a no-migration petition is granted.  As of today, EPA had only granted a 
two-year capacity variance for mixed wastes from the statutory deadline 
prohibiting the disposal of mixed wastes scheduled in the First, Second, and 
Third Third wastes.  Previous capacity variances issued for mixed wastes 
scheduled in the Solvent and Dioxin Rule and the California List Wastes Rule 
had expired and thus, these mixed wastes are banned from land disposal units 
unless they meet the promulgated treatment standards. 
 
I trust this letter addresses all your concerns and clarifies any outstanding 
issues you may have had on the applicability of the treatment standard 
identified as "MACRO". If you need further clarification, please contact 
Richard Kinch, Chief of the Waste Treatment Branch, at (703) 308-8434. 
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Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Sylvia K. Lowrance 
Director 
Office of Solid Waste 


