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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
September 27, 1991 
 
Robert H. Scarberry 
Chemical Waste Management 
1155 Connecticut Avenue, N.W. 
Suite 800 
Washington, D.C. 20036 
 
Dear Bob: 
 
     In your letter of July 9, 1991, you request clarification of 
the RCRA definition of "designated facility" with respect to the 
treatability study exclusion, which was published on July 19, 1988 
(53 FR 27290). You also ask the Agency to reconsider whether this 
exclusion is a HSWA requirement. 
 
     On January 23, 1990, EPA clarified the definition of 
"designated facility" (see 55 FR 2342). This amendment to the 
definition in §260.10 clarifies that EPA's regulations allow waste 
shipments from a state where a waste is subject to the hazardous 
waste regulations as a result of a listing determination to a 
facility in a state where the waste is not yet regulated as 
hazardous. In this situation, the designated facility might not 
need to be permitted or under interim status, provided that the 
receiving facility is allowed by the receiving state to accept such 
waste. 
 
     In your letter, you describe a situation similar to the one 
addressed in the January, 1990 clarification notice, regarding "the 
transportation and management of treatability study samples. In 
your example, a treatability sample is transported from a state 
which regulates the treatability sample as a hazardous waste 
(because it does not have the exclusion), to a state that has 
adopted the exclusion, and therefore does not regulate the sample 
as a hazardous waste. You ask whether the hazardous waste manifest, 
which is required in the originating state, can specify a 
treatability study facility as the "designated facility" even 
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though it does not have a permit or interim status. Furthermore the 
facilities which perform the treatability studies in some cases do 
not have permits or interim status. 
 
     As an initial matter, you should be aware that the 
interpretation of the definition of "designated facility" in an 
authorized state is a matter of state law. An authorized state may 
interpret the provisions of this regulation in a more stringent 
manner. Therefore, any interpretation of the term expressed in this 
letter reflects only EPA's interpretation of the definition of 
"designated facility" and should be confirmed with the appropriate 
state agency in the authorized state. 
 
     The primary reason for the January 23, 1990 amendments was to 
state clearly that EPA interprets the manifest requirement and the 
designated facility definition as not prohibiting the shipment of 
hazardous wastes from states where the waste is hazardous to 
authorized states where the wastes is not hazardous. The clarifying 
amendment to the definition of "designated facility" was to address 
one specific scenario to which this interpretation applies. By 
adding the clarifying language regarding newly listed wastes, EPA 
did not intend to preclude the interstate waste shipment of wastes 
in similar situations. EPA believes that the shipment of 
treatability samples is directly analogous to the shipment of newly 
regulated wastes. In both cases, protection of human health and the 
environment is somewhat assured by the threat of potential future 
liability for the generator and the receiving facility arising out 
of management of the wastes and by federal and state standards that 
apply to the receiving facility. EPA noted that Subtitle D 
standards would apply to facilities receiving newly listed wastes; 
facilities conducting treatability studies would have to comply 
with §261.4(f). Finally, it is plainly apparent that this 
interpretation is consistent with the purposes of the treatability 
exemption. If you choose to follow this interpretation, the 
generator should arrange for the designated facility owner or 
operator to sign and return the manifest to the generator, and for 
out of state transporters to sign and forward the manifest to the 
designated facility. Although the receiving state may not require 
the completion of the manifest loop, the originating state would 
likely require the return of the manifest. 
 
     You suggest that an alternative approach to address the 
interstate shipment problem would be to determine that the 
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treatability study exclusion is a HSWA provision. In the course of 
the rulemaking, the Agency determined that the exclusion was not a 
"requirement or prohibition" pursuant to HSWA. We believe that any 
reexamination of this matter would result in the sane conclusion. 
Furthermore, a HSWA designation would not be a panacea for the 
transportation of samples since even a HSWA exclusion would not 
supersede an existing, more stringent state requirement, and 
therefore would have no practical effect in states where the 
treatability exclusion has not yet been adopted. 
 
     If you have any further questions regarding this clarification 
of the term "designated facility," please call Wayne Roepe of my 
staff at (202) 260-2245. 
 
Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance 
Director 
Office of Solid Waste 
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