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APPLICABILITY OF RCRA REGULATIONS REGARDING LARGE QUANTITY 
GENERATORS, TO THE VETERANS AFFAIRS MEDICAL CENTER 
 
United States Environmental Protection Agency  
Washington, D.C.  20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
November 23, 1994 
 
Mr. John G. Staudt, Jr., P.E. 
Chief, Environmental Engineering Division (138C4) 
Department of Veterans Affairs 
1810 Vermont Avenue, N.W. 
Washington, D.C. 20420 
 
Dear Mr. Staudt, 
 
     This letter is in response to your letter dated October 26, 
1994 regarding the Veterans Affairs Medical Center (VAMC) located 
in White River Junction, Vermont. 
 
     The State of Vermont has received authorization for the Base 
RCRA program as well as numerous other, more recent regulations as 
published in the Federal Register dated June 6, 1993 50 FR 31911. 
This means that the State of Vermont is authorized to administer 
and enforce the hazardous waste provisions approved under the 
Federal RCRA program. 
 
     EPA's definition of "hazardous waste" at 40 CFR 261.3 does not 
include medical wastes. Accordingly, EPA would not consider VAMC 
subject to the regulatory requirements for a large quantity 
generator under the Federal RCRA program However, Vermont since 
1988 has included "known" infectious waste as well as other State 
regulated wastes in its definition of hazardous waste. Vermont's 
inclusion of known infectious waste is considered a "broader in 
scope provision" of the State hazardous waste regulations. Vermont 
may administer and enforce as a matter of State law hazardous waste 
requirements using a broader in scope definition of hazardous 
waste. EPA's regulations at 40 CFR 271.1(i)(1) allow States to 
adopt and enforce requirements which are more stringent or broader 
in scope than those required by the Federal program. Provisions 
which are broader in scope are not part of the Federally approved 



RO 13716 

or authorized program (see 271.1(i)(2)) and are, therefore, 
unenforceable by EPA. However, broader in scope provisions are 
permissible as part of the State's program, and facilities are 
required to comply with applicable State law requirements. 
 
     You specifically ask how Vermont's definition would affect 
VAMC's status as a conditionally exempt small quantity generator, 
if the hazardous medical waste it produces increases the combined 
total hazardous chemical waste and hazardous medical waste to more 
than 1000 kilograms per month. As stated above, there is nothing in 
Federal law that would compel treatment of VAMC as a large-quantity 
generator. Instead, the issue is one of State law. Therefore, I 
recommend that you contact Peter Marshall or Steven Simoes of the 
Hazardous Materials Division of the Vermont Department of 
Environmental Conservation at (802) 241-3868 with questions 
regarding VAMC and compliance with Vermont's hazardous waste 
generator requirements. 
 
     I hope you have found this information useful. Please do not 
hesitate to contact me or Angelia Blackwell, Acting Chief of the 
State and Regional Programs Branch at (703) 308-8760 if you have 
further questions. 
 
Sincerely, 
 
Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 
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----------------------------------------------------------- 
Attachment 
----------------------------------------------------------- 
Department of Veterans Affairs 
1810 Vermont Avenue, N.W. 
Washington, D.C. 20420 
 
October 26, 1994 
 
Mr. Michael Shapiro 
Director, Office of Solid Waste 
U.S. Environmental Protection Agency 
401 M Street S.W. 
Washington, D.C. 20460 
 
Dear Mr. Shapiro: 
 
     Our medical center in White River Junction, Vermont is 
currently a conditionally exempt small-quantity generator of 
hazardous waste. As a result of the state's recent inclusion of 
medical waste in their definition of hazardous waste, the VA 
Medical Center (VAMC) is faced with a problem for which we need 
regulatory clarification. The question that we need answered is 
whether, all things being equal, the VAMC would be required to 
adhere to EPA regulatory requirements for a large-quantity 
generator if the hazardous medical waste they produce increases the 
combined total hazardous chemical waste and hazardous medical waste 
to more that 1000 kilograms per month. A related question is 
whether state can administer or enforce EPA's hazardous waste 
requirements using a definition of hazardous waste that includes 
medical waste. 
 
     We contacted EPA Region I in Boston and the state and were 
unable to get an answer to the foregoing. The RCRA Hotline, 
however, on two separate occasions confirmed my understanding that 
for the purpose of determining RCRA compliance medical waste should 
not be included with waste defined as hazardous by 40 CFR Part 261. 
 
   If Vermont administers EPA's solid waste program using 
definition of hazardous waste that includes medical, the 
implications for VAMC White River Junction will be severe: 
 
   � To meet the RCRA permitting and other regulatory 
     requirements of a large quantity versus a small-quantity 
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     exempt generator, the VAMC would have to meet burdensome 
     regulatory requirements that they currently are not 
     required to meet and otherwise would not have to meet if 
     located in other states. 
 
     The public might perceive the VAMC to have a greater 
     potential to pollute the environment than it actually 
     has. Without a distinction between hazardous medical 
     waste and hazardous chemical waste it is conceivable that 
     a medical center producing primarily medical waste would 
     be viewed as having the same capability to pollute as the 
     industrial operation producing only chemical hazardous 
     waste. 
 
   � It will be difficult, if not impossible, for the VAMC to 
     reduce the amount of hazardous medical waste it produces 
     to meet the pollution prevention/waste minimization goal 
     of reducing hazardous waste. 
 
A document provided by the state indicates that the state is using 
the same generator class terminology as contained in federal 
regulations (i.e., conditionally exempt small-quantity generator, 
etc.). It is unclear from this document both whether generators 
will be required to report hazardous chemical waste and hazardous 
medical waste separately and whether the state will similarly 
separately report these wastes to EPA. 
 
   Thank you for your cooperation. If you or your staff have any 
questions, please contact me at (202) 233-7197. 
 
Sincerely, 
 
John G. Staudt, Jr., P.E. 
Chief, Environmental Engineering Division (138C4) 
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------------------------------------------------------------ 
Attachment 
------------------------------------------------------------ 
VERMONT AGENCY OF NATURAL RESOURCES 
FACTSHEET--INFECTIOUS WASTE 
 
WHAT IS INFECTIOUS WASTE AND HOW IS IT REGULATED? Infectious 
waste 
is defined in the Vermont Hazardous Waste Management Regulations 
(VHWMR) Section 7-103 as "a waste capable of producing an 
infectious disease. For a waste to be infectious, it must contain 
pathogens with sufficient virulence and quantity so that exposure 
to the waste by a susceptible host could result in an infectious 
disease. The following types of waste shall be managed as 
infectious wastes when the presence of an infectious disease is 
known or when exposure to or contamination by pathogens is known to 
have occurred: isolation wastes, cultures and stocks of etiologic 
agents, blood and blood products, pathological wastes, contaminated 
laboratory wastes, sharps, dialysis unit wastes, experimental 
animal carcasses and body parts, experimental animal bedding and 
other animal room wastes, contaminated food and other products, and 
contaminated equipment." 
 
Infectious waste is regulated as a hazardous waste in Vermont. It 
is listed in Section 7-210 of the VHWMR and is identified by the 
code VT07. This hazardous waste listing includes "infectious waste 
from hospitals, clinics, mortuaries, laboratories, patient care 
facilities and the offices of medical, dental or veterinary 
practices...." This means that in Vermont, any generator of 
infectious waste is subject to the applicable provisions of the 
Hazardous Waste Management Regulations. 
 
Please note that although most infectious waste is also regulated 
by the Department of Health as "medical waste," not all medical 
waste meets the VHWMR definition of infectious (and therefore 
hazardous) waste. 
 
WHEN IS INFECTIOUS WASTE NOT A HAZARDOUS WASTE? VHWMR 
Section 
7-203(13) provides an exemption for infectious waste if "the waste 
is disinfected, sterilized or incinerated at the site of its 
generation" and the waste does not exhibit a hazardous waste 
"characteristic." Waste that meets the conditions of this exemption 
would no longer be regulated as a hazardous waste (although it 



RO 13716 

still may be regulated as a medical waste). [NOTE: There are four 
hazardous waste characteristics: ignitability, corrosivity, 
reactivity, and toxicity. These are fully described in VHMWR 
Sections 7-204 through 7-207.] 
 
_____________ 
For more information regarding Vermont's Hazardous Waste Management 
Program, please contact the Management & Prevention Section of the 
Hazardous Materials Management Division (HMMD) at (802) 241-3888. 
The HMMD can also provide a list of companies who are certified to 
transport infectious hazardous waste. 
 
For information regarding the regulation of "medical waste," please 
contact the Vermont Department of Health at (802) 863-7231. 
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