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MEMORANDUM 
 
 
SUBJECT: Run-off From Active Portions of Hazardous Waste 
  Management Units 
 
FROM: John W. Skinner, Director 
  Office of Solid Waste (WH-562) 
 
TO:  David Wagoner, Director 
  Air and Waste Management Division 
  Region VII 
 
 
 This memo is in response to your memorandum, dated February 21, 1984, 
regarding the issue of whether run-off from the active portion of a hazardous waste 
management unit should be presumed hazardous unless proven otherwise.  You 
indicate in your memo that your office has received differing interpretations from the 
Land Disposal Branch and the Waste Characterization Branch.  Upon review, I find that 
each branch was responding to slightly different situations, and that there is no real 
conflict in interpretation. 
 
 This memo presents OSW’s policy on management of precipitation run-off.  
Additional discussion of the rules and management scenarios is presented in the 
Appendix.  The Appendix describes management of run-off from closed and inactive 
portions of the facility, and cites technical procedures for calculating run-off volume. 
 
Policy on Active Portion Run-off 
 
 Under 40 CFR 261.3 (c) (2), precipitation run-off is not a hazardous waste.  
However, under the mixture rule set forth in 261.2 (a) (2) (ii) and (b) (2), the mixture of 
precipitation run-off with a listed hazardous waste is a hazardous waste, and its mixture 
with a characteristic hazardous waste would be presumed hazardous unless it is shown 
not to exhibit any characteristic of hazardousness.  Since leachate from the treatment, 
storage, or disposal of hazardous waste is itself a hazardous waste (261.3 (c) (2)), the 
mixture of leachate and precipitation run-off is a hazardous waste.  Run-off from active 
portions of land-based hazardous waste treatment, storage, and disposal units will almost 
inevitably consist in part of leachate and may, therefore, be presumed initially to be a 
hazardous waste.  However, the owner/operator can overcome this presumption by 
demonstrating that the collected liquid consists only of “precipitation run-off.” 
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Units used to hold mixtures of leachate and run-off that are not shown to be non-
hazardous should be subject to applicable Part 264 permitting standards (i.e., Subpart K 
for surface impoundments, Subpart J for tanks, etc.).  Run-off quality should be 
monitored. 
 
Key Definitions 
 
 In order to apply the above policy to hazardous waste management units, it is 
important to understand several terms and the typical operation of active units. 
 

◊ Run-off is defined in 40 CFR S260.10 as “. . .any rainwater, leachate, 
or other liquid that drains over land from any part of a facility.” 

 
◊ A facility is “… all contiguous land, and structures, other 

appurtenances, and improvements on the land, used for treating, 
storing, or disposing of hazardous waste.  A facility may consist of 
several treatment, storage, or disposal operational units . . .” 

 
◊ Active portion “. . . means that portion of a facility where treatment, 

storage, or disposal operations are being or have been conducted after 
the effective date of Part 261 of this Chapter and which is not a closed 
portion . . .” 

 
◊ Leachate is considered to be a hazardous waste under 261.3(c)(2).  

Leachate “. . . means any liquids including any suspended 
components in the liquid, that has percolated through or drained from 
hazardous waste.” 

 
◊ The essential distinction between leachate and run-off is that leachate 

results from liquids percolating through or draining from hazardous 
waste, while run-off is liquid that drains over land.  Leachate, thus, is 
more likely to have solubilized substantial amounts of waste 
constituents.  Precipitation run-off in contrast, may not have had 
sufficient contact with the waste to solubilized waste constituents. 

 
Discussion 
 
 The apparent conflict in guidance that you encountered is related to the 
difference between active portion run-off and run-off from closed portions, where 
mixture with leachate does not occur.  This difference is best understood by illustrating 
the sources and accumulation points of fluids in active landfills (please refer to Figure 1 
in the Appendix).  As you will notice, rain that drains over the active face of a trench 
landfill accumulates at the toe of this active face.  Based on our experience with typical 
landfills, the fluids accumulating at this toe also contain leachate.  Underlying lifts of 
waste containing drums, sludges, intermediate cover) can retard the vertical percolation 
of leachate, resulting in local or temporary  “perched” conditions.  This perched leachate 
seeps from the active face and accumulates in the same area as run-off from the active 



face.  Due to the mixture rule (261.3 (c) (2)), this active portion run-off becomes a 
hazardous waste. 
 
 Precipitation run-off that drains over closed and inactive portions of the facility 
(recall the definition of run-off in 260.10) has obviously not had the opportunity to mix 
with leachate, as has the run-off from active portions, and therefore is not a hazardous 
waste. 
 
 Naturally, should an applicant or owner/operator demonstrate that the run-off 
from the active portion of the facility has not had any opportunity to mix with leachate, 
the collected fluid would not be presumed a hazardous waste, the operator is then 
required to determine whether this fluid exhibits the characteristics of hazardous waste 
as a first step in managing this fluid in the manner required in the Parts 264 and 265 
standards. 
 
 Please contact Ken Shuster, Chief of the Land Disposal Branch at FTS 382-3345, 
or Art Day at 382-4580 if additional information is needed. 
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containment objective.  The preamble states that “. . . there may be rare situations where 
the leachate or run-off from a pile of hazardous waste is not itself a hazardous waste . . .” 
(46 FR 2889). 
 
Guidance on Permitting Standards 
 
1.  Unit Design 
 
 In its training programs to the Regional Offices and in the draft Permit 
Applicant’s Guidance Manual for Hazardous Waste Land Treatment, Storage, and 
Disposal Facilities, this office has explained that the Part 264 standards for run-off 
control should be applied in the following ways: 
 

◊ Run-off from active portions of units should generally be considered to be a 
hazardous waste, because it is presumed to contain leachate.  Leachate is 
generally considered to be a hazardous waste under 261.3(c)(2).  However, 
the permittee has the right to demonstrate that the collected liquid consists 
only of precipitation run-off (i.e., does not contain leachate) for which the 
mixture rule in 261.3 (b) (2) does not apply.  This demonstration could be 
made through an analysis of the unit’s design.  This analysis should show 
that precipitation run-off from the active portion has had no opportunity to 
mix with leachate.  Units used to hold run-off presumed to be hazardous 
should meet the applicable Part 264 permitting standards (i.e., Subpart K for 
surface impoundments, Subpart J for tanks, etc.).  Run-off quality should be 
monitored. 

 
◊ Run-off from fully closed (e.g., capped) units (except land treatment units) is 

not presumed to be a hazardous waste, because it has not drained through 
waste or mixed with leachate.  This run-off need not be collected, but it 
should be managed in a manner designed to protect the final cover as 
stipulated in 264.228 (b) (4) and 264.310 (b) (5).  It should be noted, 
however, that it is useful to monitor closed-area run-off quality to detect 
leachate seepage through the cap. Units used to hold collected closed area 
run-off need not meet the permitting standards associated with the unit type, 
unless the run-off is hazardous waste.  Run-off from closed land treatment 
units should be collected and managed in the same way as active unit run-off. 

 
◊ Run-off from portions of a facility that are not part of an active land 

treatment, storage, or disposal unit (undeveloped or unassociated areas) need 
not be collected in the run-off management systems required under 
264.251(d), 264.273(d), 264.273(d), and 264.301(d). 

 
◊ Run-off volume can be calculated using the methods in the U.S. Dept. of 

Agriculture - Soil Conservation Service, National Handbook 4. 
 

◊ Collection and conveyance structure designs can be determined using the 
methods in the U.S.D.A. - SCS, National Engineering Handbook 5. 



 
◊ The  magnitude of the 24-hour, 25-year storm can be determined by using the 

data available in the National Oceanic and Atmospheric Administration.  
Technical Publication 40 with Regional revisions. 

 
 Of the three types of run-off from land disposal facilities (active area, closed 
area, and undeveloped/unassociated area), we are most concerned with active area 
control.  Precipitation falling on exposed hazardous wastes can dissolve or transport 
waste constituents.  At typical waste piles and landfills, precipitation and leachate are 
likely to mix at the toe of the active face or the low point of the trench floor.  At land 
treatment units, precipitation and leachate mix readily in the active portions. 
 
2.  Unit Operation 
 
 The collection system must be emptied expeditiously after storms to maintain its 
capacity.  The rate and extent of fluid removal are site-specific factors.  It might not be 
necessary to completely drain the system as long as there is sufficient capacity to collect 
fluid from the 24-hour, 25-year storm.  If the fluid is managed in a Subpart K surface 
impoundment, the impoundment must be designed to prevent overtopping. 
 
 The nature of fluid quality monitoring is also a site-specific matter.  If the fluid is 
not presumed to be a hazardous waste (see above), monitoring should be conducted to 
determine whether it meets the definition of a hazardous waste.  A number of practical 
problems arise in this type of monitoring.  For example, the testing of the run-0off will 
be difficult because collected run-off cannot be managed easily in batch form.  A storm 
may add new fluids from the active portion  from the active portion to the collection area 
before a determination has been made on the quality of the original batch.  In addition, if 
the run-off is found to be hazardous (after assuming it is non-hazardous), the owner or 
operator must transfer the fluid from the non-permitted collection basin to a permit unit.  
If the fluid is presumed to be a hazardous waste and managed in appropriate units, 
monitoring should be based on whatever information is needed to manage those units. 
 
Interim  Status Standards 
 
 The interim status standards for run-off management at existing facilities are 
found at 265.272(c) (land treatment units), 265.302 (b) (landfills), and 265.253 (waste 
piles).  Note that surface impoundments must be designed to prevent overtopping 
(265.222).  The standards for landfills and land treatment units require that run-off from 
active portions must be collected.  If this run-off is a hazardous waste, it must be 
managed as a hazardous waste.  If the leachate or run-off from a waste pile is a 
hazardous waste, then either the run-off must be collected and managed as a hazardous 
waste, or the pile must be protected from precipitation and run-on, and no liquids may 
be placed in the pile. 
 
 Run-off from all land disposal units, except land treatment units, that are closed 
under the Interim Status Standards need not be collected. 
 
 


