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ASBESTOS AS A HAZARDOUS WASTE 
 
NOV 18 1980 
 
Michael S. Rabren 
Technical Director 
U.S. Cylinders 
100 Industrial Park 
Citonello, Alabama  36522 
 
Dear Mr. Rabren: 
 
This is to respond to your letter of October 30, 1990, to 
Ms. Filomena Chau asking for clarification of our hazardous waste 
management regulations as they apply to your company's waste. 
 
You indicate that your waste is CaO, SiO2 and asbestos and 
ask if it is a hazardous waste.  We listed asbestos as a hazardous 
waste in §261.33(f) of our regulation, but this only applies to 
technical grade asbestos if, for some reason, it is discarded or 
intended to be discarded.  This listing does not cause a manufacturing 
process waste containing asbestos as a normal waste constituent to be 
a hazardous waste.  From my understanding of your letter, your waste 
is such a manufacturing process waste.  If this is correct, it is not 
a hazardous waste because of its content of asbestos. 
 
Your waste may be a hazardous waste because it exhibits any of 
the characteristics of hazardous waste identified in Subpart C of 
Part 261.  From the information provided in your letter, I cannot 
make a judgement on this point.  Your may want to check on this.  If 
you need further guidance, I recommend that you contact: 
 
     James Scarbrough 
     Chief, Residuals Management Branch 
     345 Courtland Street, N.E. 
     Atlanta, Georgia  30365 
     (404) 881-3016 
 
If you should find that your waste is a hazardous waste and you 
are a small quantity generator, you are allowed to dispose of your 
waste in a facility that is approved by the State for disposal of 
municipal or industrial waste (not a necessarily hazardous waste 
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facility).  A small quantity generator is one who generates less than 
1000 kilograms of hazardous waste in a calendar month.  Your letter 
states that you dispose of 500 kilograms per month of asbestos. Our 
regulation is based on the quantity of the total waste, not just the 
quantity of the asbestos or any other constituent in the waste. 
Therefore, I cannot make a judgement on whether you are a small quantity 
generator.  You may wish to discuss this with Mr. Scarbrough. 
 
I hope I have been helpful.  I apologize for the tardiness of this 
response but we have been overwhelmed with requests for clarification 
of our regulations. 
 
Sincerely yours, 
 
 
Gary N. Dietrich 
Associate Deputy Assistant Administrator 
for Solid Waste 
 


