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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

 
                                                                                               OFFICE OF 
                                              SOLID WASTE AND EMERGENCY 
                                                                                              RESPONSE 
 
Mr. Alex S. Karlin 
Morgan, Lewis & Bockius LLP 
1800 M St, N. W. 
Washington, D.C. 20036-5869 
 
Re: Import of Coal Ash Byproduct 
 
Dear Mr. Karlin: 
 
          Thank you for inquiring with EPA about your client's plans to import coal ash 
byproducts into the United States. This response constitutes confirmation of your 
understanding that it is permissible to import this coal ash byproduct into the United 
States under the circumstances you describe in your August 29, 1996 letter. 
 
          The coal ash byproduct you describe would consist of "fly ash waste, bottom ash 
waste, slag waste, and flue gas emission control waste generated primarily from the 
combustion of coal" and would not be mixed with any other material. You indicate that 
some of this material, once imported, will be used as a cement admixture for fortifying 
portland cement, and that the remainder would be disposed of in an industrial landfill. 
 
          If this is the case, the coal ash would not be regulated as a hazardous waste under 
the Resource Conservation and Recovery Act ("RCRA"). Specifically, 40 C.F.R. Part 
261.4(b)(4) exempts these types of coal ash byproducts from hazardous waste 
regulation. Pursuant to the Bevill Amendment (§3001(b)(3)(A)(I) and §8002(n)) under 
RCRA, EPA has specifically studied these types of coal ash byproducts and determined 
that hazardous waste regulation is not warranted. In addition, these wastes are not 
subject to the import requirements of RCRA at 40 C.F.R Part 262 Subpart F or new 
Subpart H, or the notification requirement of 40 C.F.R. Section 264.12. I should note here 
that as per your request, we are assuming for the purpose of this analysis that the coal 
ash byproduct is not classified as a hazardous waste under Japanese law regulations. 
Nor is coal ash byproduct such as you describe covered by the Basel Convention as 
we interpret it. 
 
          Finally, you correctly state that the import of the coal ash would not be subject to 
the Toxic Substances Control Act ("TSCA") PCB import requirements if neither the coal 
nor the coal ash would contain 50 ppm PCBs or greater. Nor would this material be 
subject to the TSCA premanufacture notice (PMN) requirements at 40 CFR 720.30(g) if 
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its only commercial purpose is for use by public or private organizations that (1) burn it 
as a fuel, (2) dispose of it as a waste, including in a landfill or for enriching soil, or (3) 
extract component chemical substances from it for commercial purposes. Of course, if 
any new chemical substance is extracted from the byproduct, the new substance would 
be subject to the PMN requirements. In addition, imported waste that is used as a 
feedstock would not be excluded from the PMN requirements if it is a new chemical 
substance. 
 
          I hope this letter fulfills your requirements. If you have any questions, please feel 
free to contact Anna Tschursin of my staff at (703) 308-8805. 
 
                                   Sincerely, 
 
                                   David Bussard, Director 
                                  Hazardous Waste Identification Division 
                                   Office of Solid Waste 
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1800 M Street, N W 
Washington D.C. 20036-5869 
202-467-7000 
Fax: 202-467-7176 
                                                       Morgan, Lewis & Bockius LLP 
                                                   COUNSELORS AT LAW 
Alex S. Karlin 
202-467-7158 

 
August 29, 1996 
 
Michael H. Shapiro (M2101) 
U.S. Environmental Protection Agency 
Director, Office of Solid Waste 
401 M Street, S.W. 
Washington, D. C. 20460 
 
Re: Import of Coal Ash Byproduct 
 
Dear Mr. Shapiro: 
 
The purpose of this letter is to request that the U.S. Environmental Protection Agency, Office of 
Solid Waste ("EPA-OSW") confirm our understanding that it is permissible to import coal ash 
byproduct into the United States under the circumstances described herein. 
 
ECDC Environmental, LC, ("ECDC") and Laidlaw Environmental Services ("Laidlaw") are 
currently negotiating an arrangement with representatives of major Japanese utility companies 
whereby coal from the United States would be transported to Japan and burned in Japanese 
power plants, and then the coal ash byproduct would be returned to the United States. Some of 
the coal ash byproduct would be used beneficially as cement admixture for fortifying portland 
cement. The remainder would be disposed of in an industrial landfill owned and operated by 
ECDC near East Carbon, Utah, a coal- 
producing region of the State. 
 
The coal ash byproduct would consist of fly ash, bottom ash, slag waste, and flue gas emission 
control waste generated primarily from the combustion of coal. Coal ash byproduct is not listed 
as a hazardous waste under the Resource Conservation and Recovery Act ("RCRA"), 40 C.F.R. 
Part 261 Subpart D. The coal ash byproduct would not exhibit any of the characteristics of 
hazardousness specified by EPA at 40 C.F.R. Part 261, Subpart C. Neither the coal nor the coal 
ash byproduct would be mixed with or contain any RCRA listed hazardous waste. Neither the 
coal nor the coal ash 
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would contain polychlorinated biphenyls at levels regulated under the Toxic Substances 
Control Act ("TSCA"). 
 
The State of Utah has evaluated the proposed arrangement and has confirmed that the 
importation of this coal ash byproduct and disposal of it in the ECDC landfill is a "routine 
operating matter" fully permissible under State law, RCRA and the ECDC permit. See August 2, 
1996 letter from the Executive Director of the Department of Environmental Quality of the State 
of Utah, Attachment A. EPA Region VIII has confirmed that "EPA has authorized the State of 
Utah to administer the Federal 
Hazardous Waste Program under RCRA." See August 1, 1996 letter from EPA Region VIII, 
Attachment B. 
 
Under these circumstances, we are confident that the proposed arrangement is authorized 
under, and will comply with, all relevant federal environmental laws and regulations. 
However, we are also aware that EPA recently amended its regulations regarding the import of 
certain waste materials under RCRA and TSCA. Given these changes, Laidlaw, ECDC, and their 
Japanese negotiation partners, seek confirmation from EPA Headquarters that the proposed 
arrangement is permissible under these federal environmental requirements. 
 
As we understand it, under the United States federal environmental laws and regulations, the 
proposed import of this coal ash byproduct would be classified as follows: 
 
1.  Coal Ash Byproduct Is Not Subject to the Federal Import Regulations of RCRA: The 
coal ash byproduct would consist of "fly ash waste, bottom ash waste, slag waste, and flue gas 
emission control waste generated primarily from the combustion of coal" and would not be 
mixed with any other material. As such, the coal ash would not be regulated as a "hazardous 
waste" under RCR4, see 40 C.F.R. Section 261.4(b)(5). Thus, it would not be subject to the import 
requirements of RCRA at 40 C.F.R. Part 262 Subpart F or new Subpart H, or the notification 
requirement of 40 C.F.R. Section 264.12. 
 
2.  Coal Ash Byproduct Is Classified As A Green List Waste Under OECD: The coal ash 
byproduct would be classified as a Green List waste under the Organization for Economic 
Cooperation and Development (OECD) Council Decision C(92)39/FINAL Concerning the 
Control of Transfrontier Movements of Wastes Destined for Recovery Operations (OECD 
Decision C(92)39/FINAL), See 61 Fed. Reg. 16290 (April 12, 1996). This is because the coal ash 
byproduct would consist of "coal fired power plant fly ash" and "bottom ash and slag tap from 
coal fired power plants," items GG040 ex 2621 and GG030 ex 2621, respectively on the Green 
List referenced at 40 C.F.R Section 262.89(e), 61 Fed. Reg. 16314, (April 12, 1996).  As a Green 
List waste under OECD Decision C(92)39/FINAL, the coal ash byproduct is also a Green List 
Waste for purposes of OECD Decision C(88)90/FINAL. 
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3.  However, under U.S. environmental regulations, this coal ash byproduct is not a hazardous 
waste, therefore the U.S. regulations applicable to Green List wastes would not apply to it. See 
40 C.F.R. Section 262.80(a). 
 
Coal Ash Byproduct Is Not A Waste Covered By Basel: The coal ash byproduct does not belong 
to any category contained in Annex I of the Basel Convention and does not possess any of the 
characteristics contained in Annex III of Basel. In addition, the coal ash byproduct is not 
considered to be a hazardous waste under the domestic legislation of the United States." 
Accordingly the coal ash byproduct would not be classified as a "hazardous waste" under the 
Basel Convention, see 57 Fed. Reg. 20607 (May 13, 1992). In addition, the coal ash byproduct is 
not on Annex II of Basel (household wastes or residues resulting from the incineration of 
household wastes) and therefore is not classified as an "other waste" under Basel. Article I 
paragraph 2. Thus, the coal ash byproduct is not covered by the Base1Convention. Article I, 
paragraph 1 of Basel. See 57 Fed. Reg. 20607 (May 13, 1992). 
 
4.  Import of Coal Ash Byproduct Is Not Prohibited By TSCA: First, since neither the coal nor 
the coal ash would contain 50 ppm PCBs or greater, the import of the coal ash would not be 
subject to the TSCA PCB import requirements. See 40 C.F.R. Section 761.93(a)(I), 61 Fed. Reg. 
11107 (March 18, 1996). Second, the coal ash byproducts would comply with the TSCA 
premanufacture notification requirements because (a) the coal ash byproduct would contain 
only the chemicals and constituents common to such materials, all of which are already on the 
TSCA inventory, (b) the portion of the coal ash byproduct imported for disposal is exempt from 
the TSCA PMN requirement and (c) the portion of the coal ash byproduct imported for reuse is 
a byproduct that is also exempt from the TSCA PMN requirement. 
 
In conclusion, environmental compliance is very important to ECDC and Laidlaw and to the 
Japanese companies with whom we are discussing this matter. We have examined the situation 
closely and it is our understanding that the import of the coal ash byproduct for recycling or 
disposal under the circumstances described herein is proper and permissible under United 
States federal environmental 
 
1/  The Basel definition of hazardous waste includes any wastes that are "considered to be 
hazardous wastes by the domestic legislation of the Party of export, import or transit." 
 
Article I, paragraph 1.b. This letter only requests EPA to confirm that the coal ash is not 
considered to be a hazardous waste under the domestic legislation of the United States. 
We are not asking EPA to provide us with advice as to the classification of this coal ash 
byproduct under the domestic legislation of Japan. For purposes of this analysis, please 
assume that the coal ash byproduct is not classified as a hazardous waste under Japanese 
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law. We would greatly appreciate it if you could ask your staff to examine this proposed 
arrangement and advise us accordingly. Your advice will greatly facilitate our ability to finalize 
these import arrangements. 
 
Thank you in advance for your consideration and attention. 
 
Sincerely, 
 
Alex S. Karlin 
 
cc:  Kent Loest 
       Brett Hickman, Esq. 
       Julie Gourley 
                     
 

 


