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Dear Dr. Bowditch: 
 
This is in response to your letter dated October 25, 1985,  
requesting that the U.S. Environmental Protection Agency (EPA) 
clarify its interpretation of the prohibition of placing liquids 
in landfills as regulated under 40 CFR 264.314(b) and 265.314(B), 
as promulgated on July 15, 1985.  You state that the EPA Resource 
Conservation and Recovery Act (RCRA) Hotline's interpretation 
of the above-mentioned regulations is in contradiction with  
the mandate of the Hazardous and Solid Waste Amendments (HSWA) 
of 1984 and the published EPA interpretation as shown in the  
July 15, 1985, Federal Register. 
 
I will first respond directly to your concern over the RCRA 
Hotline's interpretation and, secondly, I will clarify points 
that you brought out in your letter.  
 
In regard to the Hotline's interpretation that §§264.314(b) 
and 265.314(b) (bulk hazardous liquid prohibition) ban the place- 
ment in landfills of hazardous liquids to which absorbents have 
been added at non-landfill facilities, I believe this statement 
to be accurate.  I have enclosed a copy of the Statutory 
Interpretive Guidance concerning the treatment of bulk hazardous  
liquids that the Agency has developed.  This guidance states that 
the addition of an absorbent to a liquid hazardous waste that is  
intended to be disposed of in bulk form clearly violates Congress' 
intent behind the amendment.  The Statutory Interpretive Guidance 
on page 7 states that the statute bans the placement in a landfill 
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of bulk liquid hazardous wastes if an absorbent was added to the 
waste regardless of where the absorbent was added.  The Agency's  
published interpretation, as it appears in the July 15, 1985,  
Federal Register, also supports the Hotline's interpretation.  In 
50 FR 28705 (July 15, 1985) EPA states:  "The statute makes it 
clear that the ban encompasses hazardous waste containing free 
liquids even if absorbents have been added to such waste." 
 
Although these proposals typically include some design 
variation from what has been conventionally perceived as a  
landfill, we consider these variations to be relatively minor,  
and they have not altered our viewpoint that these "above- 
ground" facilities be considered landfills.  
 
Although your letter does not describe specifically the  
design and operation of the above-ground land emplacement 
facilities that the Siting Commission is considering, for 
the purposes of this letter we assume that the facilities 
are similar to those above-ground facilities with which we 
are familiar.  Therefore, we will answer your questions based 
on the assumption that the units you refer to are landfills.  
 
     You posed three questions in your letter: 
 
     1.   "Do the land ban provisions of the 1984 Amendments,  
          which prohibit the land disposal of toxic wastes, 
          apply to New Jersey's so-called land emplacement 
          facilities?" 
 
Assuming that land emplacement facilities are deemed 
to be landfills, the land ban provisions would apply.  RCRA 
Section 3004(k) expressly defines land disposal for purposes 
of the land disposal restrictions program to include "landfills." 
Moreover, even if it were to be determined that the New  
Jersey units did not constitute landfills for purposes of 
federal law, such units are still potentially subject to  
the land ban.  We believe Section 3004(k) allows EPA to 
include within the definition of land disposal units other  
than those specifically enumerated, and the Agency has done 
so in its January 14, 1986, land ban proposal.  There, we 
proposed to add any "concrete vault or bunker intended for 
disposal" to the list of facilities identified in the  
statute as land disposal.  Thus, if the proposed land 
emplacement facilities are concrete vaults or bunkers, our 
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proposal would subject them to the land disposal restrictions 
whether or not they qualified as landfills.  (See proposed 
40 CFR §282.2 regarding the definition of land disposal (51 
FR 1602, 1607 (preamble), 1741 (proposed rule)).) 
 
     2.   "Has EPA developed any standards, guidelines or other 
          criteria to assure the integrity of 'land emplacement 
          facilities,' including 'above-ground, long-term 
          storage' facilities?" 
 
Again, assuming that New Jersey's land emplacement 
facilities would be deemed landfills under the federal RCRA 
scheme, EPA's operating standards in 40 CFR Part 264 Subparts 
F and N would apply.  These include requirements for liners,  
leachate collection and removal systems groundwater monitoring, 
corrective action, final covers and post-closure maintenance.   
 
     3.   "The 1984 Amendments establish a variety of minimum 
          technological requirements for land disposal facilities. 
          Would these regulations be adequate to ensure the 
          safe disposal of hazardous wastes in a 'land emplacement 
          facility'?" 
 
If the New Jersey facility meets the federal definition  
of a landfill, then the Minimum technical requirements for 
land disposal facilities, introduced by the 1984 Amendments,  
would apply.  The minimum technological requirements, together 
with other existing requirements such as the ground-water 
monitoring and corrective action standards, would ensure the 
safe disposal of hazardous waste in such facilities.  
 
We wish to address one additional issue not raised 
explicitly in your letter, pertaining to the relationship 
between federal and state hazardous waste management programs.  
It is not possible to determine, on the basis of your letter,  
whether a New Jersey state permit for a land emplacement  
facility would constitute an authorization to operate under  
RCRA.  New Jersey is currently authorized to allow permanent 
disposal of hazardous waste only in facilities that meet the 
definition of a disposal surface impoundment, landfill,  
injection well, or land treatment unit.  If New Jersey 
regulations currently consider land emplacement units to the   
landfills, then they must be permitted as such in order to be 
considered an authorized RCRA facility.  Any attempt to  
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permit the land emplacement units as other than landfills 
would be inconsistent with the State's RCRA authorization.  
Therefore, if New Jersey elects to permit these units as 
other than a landfill--either because it lacks authority 
under New Jersey law to permit them as a landfill or because 
it has decided, for other reasons, not to permit them as a 
landfill--then any authorization to operate would be effective 
only for state law purposes and would not constitute authorization 
to operate under RCRA. */ 
 
*/ EPA intends to issue separate permitting standards 
(under a new Subpart X to Part 264)  for units that do not 
logically fit into any pre-existing facility management 
category.  These may include standards for land disposal  
units that do not fit well under the land disposal unit  
categories discussed above.  We anticipate the Subpart X 
standards will be issued in final by the end of this year.   
 
If the Agency were to promulgate Subpart X rules that applied 
to certain above-ground land emplacement units in lieu of the  
landfill standards, New Jersey would have one or two years 
after the new rules were issued to apply to EPA for authorization 
to implement Subpart X.  In the interim, such facilities would 
have to continue to be permitted as landfills if they are to  
be considered authorized RCRA units.   
 
We appreciate the opportunity to provide you with  
information regarding the federal program for hazardous 
waste management facilities.  Please feel free to contact 
Marcia Williams , Director of the Office of Solid Waste, if 
you have further questions on this matter.   
 
Sincerely, 
 
 
J. Winston Porter 
Assistant Administrator 
 


