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1.  SIGNIFICANT QUESTIONS AND RESOLVED ISSUES-NOVEMBER 1989 
 
A.  RCRA 
 
1.  Treatability Studies Sample Exemption 
 
The treatability studies sample exclusion in 40 CFR 261.4(e) and (f) 
conditionally exempts generators of waste samples and owners or operators of 
laboratories or testing facilities conducting certain defined treatability 
studies from Subtitle C hazardous waste requirements.  Is it within the scope 
of 40 CFR 261.4(e) and (f) for the testing facility to return the samples to 
the generators of the samples after the treatability study is completed? 
 
      Yes; 40 CFR 261.4 (f)(10) states, as one of the conditions of the test 
      facility exemption, as follows:  "The facility determines whether any 
      unused sample or residues generated by the treatability study are 
      hazardous waste under Section 261.3 and, if so, are subject to Parts 
      261 through 268, and Part 270 of this Chapter, unless the residues and 
      unused samples are returned to the sample originator under the Section 
      261.4(e) exemption."  40 CFR 261.4(e) is analogous to all sample 
      exclusion in 261.4(d) in that its intent is to exclude samples from all 
      regulations under Subtitle C as long as all provisions in the exclusion 
      are complied with.  This is restated in the preamble to Sections 
      261.4(e) and (f), July 19, 1988 Federal Register (53 FR 27292,27295),  
 
which states that, upon completion of the treatability study, the owner or 
operator of the laboratory can return the unused samples and residue to the 
generator or sample collector which remaining excluded form Subtitle C 
hazardous waste regulations. 
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