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September 15, 1993 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Clarification of RCRA Regulatory Application 
          to Soils Contaminated by Cement Kiln Dust  
 
FROM:     Jeffery D. Denit, Acting Director 
          Office of Solid Waste 
 
TO:       Terry L. Anderson, Chief 
          Hazardous Waste Branch 
          EPA Region VIII 
 
     This memorandum responds to your memorandum of July 27, 1993, 
in which you request additional clarification of the regulatory 
status of soil contaminated by cement kiln dust (CKD). You asked if 
soil contaminated with CKD is removed during a corrective action, 
would a hazardous waste determination for the soil be made using 
all current applicable regulations? More specifically, you asked 
whether the two-part test provision of 40 CFR 266.112 applies 
retroactively to wastes disposed in units that ceased operations 
prior to the effective date of the BIF rule in a manner similar to 
the way hazardous waste listings apply to wastes disposed in units 
that ceased operations prior to the effective date of the listings? 
 
     It is not necessary to make a hazardous waste determination 
for CKD-contaminated soil using the two-part test provision of  
§266.112. The situation you describe where CKD-contaminated soil is 
remediated during a corrective action is not analogous to that of 
applying hazardous waste listings retroactively to wastes disposed 
in units that ceased operations prior to the effective date of the 
listings. In the latter situation, we are simply determining 
whether the waste that was previously disposed meets the listing 
description. In the former situation, we are interpreting the scope 
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of the Bevill amendment to wastes produced from an industrial 
process that co-processes RCRA hazardous wastes. Moreover, the new 
regulatory provisions of §266.112 replace the Agency's position 
that was described in the Federal Register notice of November 29, 
1985 in footnotes 87 - 89 (which said that wastes from 
co-processing remain covered by the Bevill amendment), and as new 
regulatory provisions, they do not apply retroactively.  
 
     If you have any comments or further questions, please have 
your staff contact either Steve Silverman of the Office of General 
Council on 202-260-7716 or Richard Kinch of the Waste Management 
Division on 703-308-8434. 
 


