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RESPONSE

Rebecca N. Fricke

Principal Engineer

URS

Radian International

P.O. box 13000

Research Triangle Park, NC 27709

Dear Ms. Fricke: >

The purpose of this letter is to correct and clarify our March 30, 2001 response to your letter of
January 25, 2001 (revised), in which you requested our interpretation of certain requirements in
40 CFR 265.1081 and 40 CFR 265.1087. Copies of both letters are attached.

In addressing the issue of Level 1 controls for containers, we incorrectly cited 40 CFR 264
standards instead of 40 CFR 265 standards. Your question was for generator requirements, so
the cited performance standards required for the container should have been in 40 CFR
265.1087(c)(1) and (c)(2), not 40 CFR 264.1086 (c)(1) and (c)(2).

We would like to note, however, that although your question on Level 1 controls for a container
specifically addressed a situation at a generator facility, our response would apply also to
treatment, storage, and disposal (TSD) facilities. In other words, the use of an integral sliding
top on a container at a permitted TSD facility would be acceptable provided the performance
standards in 40 CFR 264.1086 (c)(1) and (c)(2) are met.

As stated in the March 30 letter, you would, of course have to check with the State regulatory
agency where the TSD facility is located.

Attachments

Sincerely,
g S

%—m Ay asene Y
Sonyd Sasseville, Chief
Permits Branch

Faxback 14568
Intemet Address (URL) » hitp://www.epa.gov
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MAR 30 2001
OFFICE OF
SOLID WASTE AND EMERGENCY
RESPONSE
Rebecca N. Fricke
Principal Engineer
URS
Radian [nternational
P.0O. Box 13000

Research Triangle Park, NC 27709

Dear Ms. Fricke:

This letter is in response to your letter of January 25, 2001, in which you requested clarification
of the container emission controls required under 40 CFR 265.1087 for a waste consisting of
solids (e.g., rags, paint filters) contaminated with solvents. As stated in your letter, the waste is
hazardous and is assumed to be subject to 40 CFR 265 subpart CC. Your letter requested our
interpretation of three elements of the regulations:

1) Would the waste be considered “in light material service” as defined in 40 CFR
265.1081, and what 1s included in the criteria of *“20 percent by weight” in that
definition?

2) Where is the determination of “in light material service” made?

3) Does the use of a steel, open top roll-off box equipped with either a secured tarp

or an integral sliding top closure satisfy the requirements for Container Level 1
controls?

"

In Light Material Service”

Subparts AA and BB to 40 CFR parts 264 and 265 include a definition for “in light liquid
service,” a term used to differentiate liquids with relatively highly volatile organic content from
those liquids with relatively lower volatility. Because those parts addressed process vents and
equipment leaks, the waste was limited to liquid wastes. For containers under subpart CC,
however, the term was changed to “in light material service™ to account for any waste materials
that would be in a container, not just liquids.

The definition of “light material service,” in 40 CFR 265.1081, includes a determination that the

total concentration of pure organic constituents having a vapor pressure greater than 0.3 kPa at 20
degrees C is equal to or greater than 20 percent by weight; the same determination required for
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“in light liquid service.” The definition was intended to be consistent with the NESHAP for
equipment leaks. The definition of “in light liguid service”in 40 CFR part 63, subpart H,
completes the definition of “in light liquid service, by adding “by weight of the total process
stream.” Thus, the percent by weight criterion for ‘in light matenial service” for containers would
mean the weight of the organic portion that has a vapor pressure greater than 0.3 kPa divided by
the total weight of the waste. In your specific case, the weight of the waste would include all the
items in the container, i.e., rags, paint filters, etc.

Point of Determination

The determination of “in light matenal service™ is made for the waste being managed in the
container, not at the point of generation. With respect to the less-than-90-day container, the vapor
pressure and weight tests for the “in light material service” determination would be made on the
waste as it is in the container. =

Note also that satellite accumulation dmims are exempt from subpart CC requirements, provided
the provisions in 40 CFR 262.34(c) are met. The drums are exempt if:

® the container is Jocated at or near the point of generation of the hazardous waste
and is under the control of the operator, and

® the container is used to accumulate up to 55 gallons of the hazardous waste.

Level 1 Controls

Assuming that the waste satisfies the definition of not being “in light material service,” and that
the containers need therefore only meet Level 1 standards, one of the control options, and the one
you are interested in, is lo use a cover and closure device and to ensure that no gaps are visible
into the intenor of the container. Secured tarps are allowed, as stated in 40 CFR 265. An
integral sliding top, such as the one described in your letter, would be acceptable provided the
performance standards in 40 CFR 264.1086(c)(1) and (c)(2) are met.

You will, of course have to check with the State regulatory agency where the generator is located,
as they are more familiar with your client’s facility and may have more stringent standards. 1f
you have more questions, or require clarification, please contact David Eberly at 703-308-8645.

v

Sincerely,

Sonya Sasseville, Acting Chief
Permits Branch
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January 25, 2001
(Revised)

Ms. Sonya Sasseville

Acting Chief - Permits Branch

Office of Sohd Waste

US Environmental Protection Agency
1200 Pennsylvania Avenue, NW
Washington, DC 20004

RE:  Interpretation of RCRA 40 CFR § 265 Subpart CC Reguirements
“In Light Material Service” Definition

Dear Ms. Sasseville: .

The purpose of this letter is to request an interpretation regarding the definition of “in light
matenal service” found in 40 CFR § 265.1081.

One of our clients (a large quantity generator) 1s interested in establishing appropriate management
practices for a waste stream consisting of a mixture of rags and other solids (paint filters, masking
paper, etc.) that have been in contact with solvents. The waste is a hazardous waste under several
characteristic and listed (spent solvent) waste codes and is subject to Subpart CC due to the volatile
organic content that is assumed to be greater than 500 ppmw (as per applicability terms in 40 CFR
§ 265.1083(c)(1)).

The site would like to accumulate the waste described above in a 20-25 CY (approximately 23-cubic
meters) roll-off. The compliance requirements for containers greater than 0.46-cubic meters
(approximately 119 gallons) in size are broken into categones based on the charactenstics of the matenal
in the contamer (40 CFR § 265.1087(b)(11 and i11)), as follows:

1) A container that is not “in light material service” follows Container Level 1 standards
including specific cover requirements, inspections and other requirements (40 CFR
§ 265.1087(c)).

2) A container that is “in light matenal service” follows Container Level 2 standards which are
more complex (40 CFR § 265.1087(d)).

Therefore, 1t 1s important for our client to determine if the roll-off would be considered in the “in light

material service” category. The definition of “in light material service” in 40 CFR § 265.1081 is provided
below:

URS
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Research Triangle Park, Novth Carolina 27709
1604 Perimerer Park Drive
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In light material service means the container is used to manage a material for which both
of the following conditions apply: The vapor pressure of one or more of the organic
constituents in the material is greater than 0.3 kilopascals (kPa) at 20 deg C, and the
total concentration of the pure organic constituents having a vapor pressure greater than
0.3 kPa at 20 deg C is equal to or greater than 20 percent by weight.

We would appreciate USEPA’s response to the following questions:

1)

2)

3)

4)

Does the Subpart CC “in light matenal service” definition apply only to wastes that are
liquids, similar to the definition of “in light liquid service” found in Subpart AA (40 CFR

§ 264.1031), such that if a waste is not a liquid, then it could not be “in light material
service?”

Does the term “by weight” (which appears at the end of the “in lighf matenal service”
definition) refer to the weight of solvent exceeding the specified vapor pressure as compared
to: .

e The total weight of the waste; OR
* The total weight of only the solvent portion of the waste.

It is our reading that the definition is referring to 20% by weight of the waste. Thus, if we
have waste as described above that has a solvent content of less than 20% by weight of the
waste/solvent combination, the threshold of being “in light material service” would not yet be
reached.

Where does the “in light material service” determination of the waste need to be made?

e As it exists at the point of waste origination (i.e. when placed in the satellite drums at the
point of generation); OR

e Asitexists in the < 90-day accumulation container where the Level 1 or Level 2
Container Standards apply.

It is our interpretation of this rule that the determination of “in light material service” should
be made based on the condition of the waste in the regulated container. The subject
definition appears to be directly related to the container when it becomes subject to

Subpart CC. Therefore, the condition of our client’s waste as it exists in the <90-day
accumulation container (roll-off) would be the determining factor.

¥
Will the Container Level 1 standard, identified in 40 CFR § 265,108'7/(c)(l)(ii), be met with
the use a steel, open top roll-off box equipped with either a secured tarp or an integral shiding
top glosure that achieves the no visible gap status?

Pending confirmation that it is not in “light material service,” our client intends to use a steel
roll-off container equipped with either an integral sliding top or a secured tarp.

» Sliding Top Roll-off: The sliding top for this type of roll-off is supported by roller
bearings and runs within a fixed track. Once closed, it would achieve a “no visible gap”
status, effectively controlling vapors from the accumulated waste. It is intended that the
top be opened only to add waste and then reclosed. Waste removal would take place at
the vendor’s off-site TSDF. We believe that this method of vapor control 1s at least
equivalent to the example control of the secured tarp identified in (¢)(1)(ii) and would
meet the Container Level 1 standard.
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e Roll-off with Secured Tarp:;;,' Our client would also like the option of using a secured tarp
cover to comply with 265.1087 (c)(1)(i1). The plan would be to use a continuous tarp cover
that is secured by elastic fasteners. One of the examples given for compliance with the
Container Level 1 standard is “a separate cover installed on the container (e.g., . . . a suitably
secured tarp on a roll-off box).” Our client’s intention is to use a waterproof fabric tarp that
will completely cover the top of the roll-off box and, except when adding or removing waste,
have the tarp fastened at numerous points to preclude visible holes or gaps into the interior of
the container. Again, waste removal is only planned at the vendor’s off-site location. Our
reading of the Subpart CC regulation is that such a roll-off box and tarp combination would
meet the Container Level 1 standard.

We appreciate your help in determining and providing appropriate interpretations on this issue. Please let
me know if you have any questions regarding this request. -

Sincerely,

Bé‘% € Cén )// .%(.4' '3 /C... -

Rebecca N. Fricke, PE, CHMM
Principal Engineer

cc: David Eberly, EPA Office of Solid Waste





