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Dr. Stephen W. Wunderly 
Senior Chemist 
Beckman Instruments, Inc 
Fullerton, CA  92634-3100 
 
Dear Dr. Wunderly: 
 
This letter is in response to your letter of December 4, 1987, 
requesting an interpretation of the regulatory status of your 
liquid scintillation cocktail solution product, Ready Safe, under 
the hazardous waste regulations. 
 
Under EPA's hazardous waste regulations, a waste is considered 
to be hazardous if it is listed specifically under 40 CFR Part 261, 
Subpart D, or if it exhibits a hazardous waste characteristic under 
Part 261, Subpart C.  The four hazardous waste characteristics are 
ignitability, corrosivity, reactivity, and extraction procedure 
(EP) toxicity for certain metals and pesticides.  Section 261.33 
contains a list of products that become hazardous wastes when 
discarded. 
 
Based on the information you provided, the product you describe 
does not meet any of the listings under Part 261 Subpart D or to 
exhibit any of the hazardous waste characteristics under Part 261 
Subpart C.  Radioactivity is not presently included under the RCRA 
hazardous waste characteristics or listing criteria.  Therefore, 
your liquid scintillation cocktail product when discarded (or 
intended for discard) does not appear to meet the definition of a  
RCRA hazardous waste. 
 
Some state and local authorities, however, do regulate 
radioactive materials as hazardous wastes.  Therefore, your 
customers should contact their State and local authorities for 
further information on proper disposal of radioactive materials. 
 
 


