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QUESTION:  According to 40 CFR §265.221(a), owners or operators 
of new surface impoundments, lateral expansions of surface 
impoundments, and replacements of existing surface impoundments 
must install two or more liners and a leachate collection and 
removal system in accordance with §264.221(c), unless exempted 
under §§264.221(d), (e), or (f).  When must an owner or operator 
complete installation of the leachate collection and removal 
system? 
 
ANSWER:  An owner or operator must complete installation of the 
leachate collection and removal system at least 30 days prior to 
receipt of waste.  The installation completion date stems from 
the requirement for owner or operators to have a construction 
quality assurance (CQA) program.  Surface impoundments required 
to comply with §265.221(a) must have a CQA program to ensure that 
the constructed unit meets or exceeds all design criteria and 
specifications in the permit (§265.19).  The CQA program 
addresses various physical components of surface impoundment 
construction including the leachate collection and removal 
system.  An owner or operator of a surface impoundment must 
certify to the Regional Administrator that the CQA plan has been 
successfully carried out and that the unit meets the requirements 
of 40  CFR §265.221(a) at least 30 days prior to receiving waste.  
Therefore, an owner or operator must complete installation of the 
leachate collection and removal system at least by the date of 
this certification.  (April 1994 Monthly Hotline Report) 
 
 


