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REGULATORY INTERPRETATION OF AUTOMATIC WASTE FEED CUTOFFS IN 
BOILERS AND INDUSTRIAL FURNACES 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
September 14, 1993 
 
Mr. Kenneth M. Kastner 
Bryan Cave 
700 Thirteenth Street, N.W. 
Washington, D.C. 20005-3960 
 
Dear Mr. Kastner: 
 
      Thank you for your letter of April 13, 1993, requesting an 
interpretation of the regulation relating to automatic waste feed 
cutoffs (AWFCOs) in boilers and industrial furnaces (BIFs). We have 
also received your letter of August 16 that provides details on the 
locations of the fuel pump and the AWFCO valves with respect to 
your boiler. For the reasons discussed below, We agree with your 
interpretation that hazardous waste or residue will not remain 
after a AWFCO in combustion chambers of systems designed as you 
described, and, thus, it is not necessary to maintain 2 minimum 
combustion chamber temperature after the AWFCO. 
 
      40 C.F.R. §266.103(g)(1) requires that BIFs be equipped with 
an AWFCO system that must be triggered if specified control 
parameters are exceeded. The purpose of this requirement is to 
ensure that hazardous waste combustion occurs only within a 
specified operating envelope, and that the combustion of hazardous 
waste ceases as soon as the facility starts functioning outside 
that envelope. The regulations also require that after the AWFCO 
system is triggered, the minimum combustion chamber temperature 
established during a compliance test shall be maintained (by an 
auxiliary heat source, if necessary) until hazardous waste or 
residues no longer remain in the combustion chamber. 
 
      In your letter, you explain that your boiler burns liquid 
hazardous waste fuel, and because of the configuration of the 
piping system, no hazardous waste will be fed to the boiler when 
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the AWFCO system is triggered.  The waste fuel pump is located 
downstream and at a lower elevation than the AWFCO valves, which, 
in turn, are at a lower elevation than the firing nozzle. Thus, 
hazardous waste fuel cannot flow by gravity into the boiler after 
a AWFCO. Given that the liquid waste will burn immediately upon 
firing, and that after a AWFCO is triggered no additional waste 
will enter the boiler, we conclude that hazardous waste will not 
remain in the combustion chamber after a AWFCO. Thus, it is not 
necessary to maintain a minimum combustion chamber temperature 
after the AWFCO. 
 
      Please note that the above determination is site-specific, and 
depends upon the boiler and pipeline design in relation to the 
AWFCO system (pump, control valves and burner locations) as well as 
the physical form of the waste (i.e., liquid versus solid). In some 
situations, liquid waste may be able to dribble into the combustion 
chamber by gravity even after an AWFCO if the cutoff valve is 
located at a comparable or higher elevation than the firing nozzle. 
In these situations, the minimum combustion chamber requirement 
applies until the waste stops 'dribbling' into the kiln. In cases 
where solid or semi-solid (e.g., sludges) waste fuel is fed, the 
combustion chamber temperature requirement applies until the waste 
fuel no longer enters the combustion chamber and until the waste 
residue no longer remains in the combustion chamber. This time 
would vary from facility to facility. To address each case, the 
appropriate EPA Region or State authority should be consulted. 
 
      If you have further questions on this issue, please feel to 
call Shiva Garg at (703) 308-8459). 
 
Sincerely, 
Jeffery D. Denit 
Acting Director 
Office of Solid Waste 
 
cc:   Sonya Sasseville, PSPD; Kate Anderson, OWPE; Bob  
      Holloway, WMD; Permit Writers (Regions I-X) 


