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Mr. Max Holycross 
3685 N 550 West 
Columbia City, IN 46725-9136 
 
Dear Mr. Holycross: 
 

Thank you for your November 8, 2000 letter, which requested information about 
the shipping and disposal of spent household smoke detectors.  Your letter was directed 
initially to the Consumer Product Safety Commission, which indicated it had no 
jurisdiction over smoke detectors, and referred your letter to the Environmental 
Protection Agency (EPA) for a response.  I apologize for the fact that you have had to 
contact several agencies to obtain the information you need.  
 

Your letter inquires about the shipping and disposal requirements for spent 
household smoke detectors, which contain a small amount of americium 241, a metallic 
radionuclide that is considered to be Abyproduct@ material within the meaning of the 
Atomic Energy Act of 1954.   
 

First, I must clarify that waste smoke detectors are not covered by EPA=s 
hazardous waste requirements when they are disposed.  The Office of Solid Waste is 
responsible for developing regulations which control the generation, transportation, 
and management of those materials that are classified as Ahazardous wastes.@  
However, our authority to regulate hazardous wastes is governed by statute, 
specifically, Subtitle C of the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA).  The 
RCRA statute (see section 1004(27)) specifically exempts Abyproduct material@ 
regulated under the Atomic Energy Act of 1954 from the types of solid wastes which we 
can regulate.  Therefore, our hazardous waste transportation and disposal regulations 
are not applicable to your situation.  However, the RCRA statute also addresses non-
hazardous, solid waste disposal under Subpart D of the Act, and State and local 
governments implement programs that address the solid waste disposal facilities where 
municipal and industrial solid wastes are managed.  Thus, you should contact your 
state and local solid waste disposal offices to determine if there are any restrictions on 
the disposal of smoke detectors in your specific locality. 
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Second, I wish to be helpful in pointing you to the appropriate information and 
contacts that will help you obtain a complete response to your inquiry.  Members of my 
staff have discussed your inquiry informally with our staff contacts at both the 
Department of Transportation (DOT), which regulates the transportation of hazardous 
materials, including generally radioactive materials,  and the Nuclear Regulatory 
Commission (NRC), which regulates the use, transfer, and disposal of Low-Level 
radioactive wastes.  From our informal contacts, we have been advised of this 
information. 
 

$ The radioactivity of Americium 241 in smoke detectors is sufficient to 
trigger the applicability of DOT=s hazardous materials regulations to the 
transportation (shipping) of the spent smoke detectors.  The hazardous 
materials regulations apply to such materials regardless of whether they 
are products or waste.  However, there are exemptions from these 
regulations that apply to certain small quantity shipments.  Therefore, the 
applicability of DOT=s hazardous materials regulations to your situation 
would probably depend upon the quantity you propose to ship.  I suggest 
that you contact DOT=s Hazardous Materials Information Center on 1-
800-467-4922 for more specific information on the applicability of the 
Hazmat transportation regulations to your specific materials and 
quantities.  You might also contact staff in DOT=s Office of Hazardous 
Materials Safety.  They can be reached on 202-366-8553. 

 
$ Our understanding is that NRC generally exempts waste smoke detectors 

from their disposal regulations for low-level radioactive waste, because of 
the small amount of radioactive material and minimal exposures 
involved.   You should contact staff in the Materials Safety and Inspection 
Branch, Division of Industrial and Medical Nuclear Safety, for specific 
information on this exemption.  They can be reached on 301-415-7231.  

 
I am sorry that I cannot provide you with more definitive answers to your 

questions, but your letter raises questions that are largely outside of our jurisdiction and 
expertise.  However, I hope that the information provided above will be helpful in 
pointing you to the appropriate agency contacts who should be able to assist you. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Elizabeth A. Cotsworth, Director  
Office of Solid Waste 


