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INTERPRETATION OF SECTION 3005(J)(1) 
 
SUBJECT:  Interpretation of Section 3005(j)(l) 
 
FROM:     John H. Skinner, Director 
          Office of Solid Waste 
 
TO:       James H. Scarbrough, Chief 
          Residuals Management Branch 
          Region IV 
 
This is in response to your memorandum of June 26, 1985, 
requesting an interpretation of Section 3005(j)(l) of the 
Hazardous and Solid Waste Amendments (HSWA) of 1984. 
 
Section 3005(j)(l) requires that interim status surface 
impoundments not receive, store, or treat hazardous wastes 
after November 8, 1988, unless the impoundment in question 
is in compliance with the minimum technological standards 
or the impoundment has obtained one of the four exemptions 
listed in the provision. 
 
You asked what has to be done by the November 8, 1988, 
deadline by the owner/operator of an interim status surface 
impoundment who seeks a storage permit but does not intend 
to retrofit with the minimum technological standards, and 
who does not seek and obtain a waiver.  You ask if the 
owner or operator of such a facility by that date had to: 
1) cease placing hazardous waste in the surface impoundment, 
2) certify closure, or 3) conduct some other step in the 
closure process.  You proposed issuing RCRA permits to the 
owners or operators of such units with a condition to stop 
placing hazardous wastes in the impoundment on or before 
November 8, 1988, thus triggering closure. 
 
The statute requires, in the case of a storage impoundment, 
that the impoundment not receive or store hazardous waste after 
November 8, 1988. 
 
The most direct way to demonstrate compliance with section 
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3005(j)(l) is to provide a certification of closure by November 
8, 1988.  If the owner or operator has obtained a certification 
of closure, the Agency can be sure that the impoundment is not  
storing hazardous waste after November 8, 1988. 
 
If, however, a certification of closure is not presented 
by November 8, 1988, an owner or operator may still show 
compliance with section 3005(j)(l) by demonstrating compliance 
with the technical closure requirements in §§264.228(a)(l) or 
265.228(a) and (b) to the satisfaction of the Regional Administrator. 
If the owner or operator has complied with the technical requirements 
of these sections, as appropriate, then the impoundment would be 
considered to be no longer storing hazardous wastes.  This 
second approach is necessary because it may not be possible to 
present a certification of closure for the surface impoundment in 
question by November 8, 1988. 
 
Therefore, what is required by November 8, 1988, is either 
a certification of closure or a demonstration by the owner or 
operator that the technical closure requirements have been complied 
with. 
 
The Agency is examining what the statutory language requires 
concerning the addition of non-hazardous wastes to an impoundment 
after November 8, 1988. 
 
If you have additional concerns regarding this issue, please 
contact Mr. Paul Cassidy (FTS 382-4682) of my staff.  Thank you 
for your interest in this matter. 
 
cc:  RCRA Division Directors, Regions I-III and V-X 
     Jack Lehman, OSW 
     Ken Shuster, OSW 
     Paul Cassidy, OSW 
     Barbara Pace, OGC 
 
 


